De Turkse premier Yildirim
NOS Nieuws

Turken blijven in Syrië tot Koerden zich terugtrekken

De Turkse militairen die vandaag Noord-Syrië binnenvielen, blijven daar totdat de Koerdische milities zich ten oosten van de rivier de Eufraat hebben teruggetrokken. Dat heeft de Turkse premier Yildirim gezegd.

Het Turkse leger stak vandaag de grens over bij de Syrische stad Jarablus. Die stad was in handen van de terreurorganisatie IS die van daaruit aanvallen uitvoerde op Turkije. Syrische rebellen hebben met steun van het Turkse leger de stad heroverd.

YPG

Turkije wilde voorkomen dat de stad na de verdrijving van IS in handen zou vallen van de Koerdische milities van de YPG. Die veroverde eerder deze maand de zuidelijker gelegen stad Manbij op IS. Turkije is bang dat de Koerden het hele noorden van Syrië in handen krijgen en van daaruit opstandige Koerden in Turkije gaan steunen.

Turkije weet zich gesteund door de VS, dat tevens een bondgenoot is van de YPG. De Amerikaanse vice-president Biden zei vandaag dat de YPG zich uit Manbij en over de rivier de Eufraat moet terugtrekken.

Assad

Yildirim zei verder dat de Syrische president Assad bij de onderhandelingen betrokken moet worden, als er een politieke oplossing voor het conflict gevonden moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl