Minister Touraine van Volksgezondheid
NOS Nieuws

Duizenden zwangere Franse vrouwen namen gevaarlijk middel

In de periode 2007-2014 hebben meer dan 14.000 zwangere Franse vrouwen een middel tegen epilepsie gebruikt dat gevaarlijk kan zijn voor het ongeboren kind. Dat heeft de Franse inspectie voor de Volksgezondheid (ANSM) bekendgemaakt.

Minister van Volksgezondheid Marisol Touraine zegt dat er een onderzoek komt naar de gevolgen die het gebruik van het middel voor de kinderen van deze vrouwen heeft gehad.

Het anti-epilepsiemiddel Depakine wordt door het Franse bedrijf Sanofi op de markt gebracht. Het is een van de meeste gebruikte middelen tegen epilepsie. De werkzame stof is valproïnezuur, dat ook wordt gebruikt door andere fabrikanten.

Ongeboren kinderen die het via de moeder binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op autisme, groeistoornissen en verminkingen in het gezicht.

Volgens een studie uit 2011 van het UMC Utrecht is de kans op een afwijking bij een ongeboren kind dat een hoge dosis binnenkrijgt 23 procent. Uit diezelfde studie blijkt dat vrijwel alle middelen tegen epilepsie gevaarlijk zijn voor foetussen. Maar epilepsiepatiënten kunnen niet zonder medicijnen, dus ze moeten kiezen tussen twee kwaden.

Ouders

In Frankrijk stellen ouders van kinderen die gezondheidsschade hebben geleden de staat verantwoordelijk. Volgens hun belangenorganisatie is de overheid te laat geweest met waarschuwen voor het gevaar. Dat het middel schadelijk is, is overigens al sinds de jaren 80 bekend.

Ook denken zij dat er veel meer slachtoffers zijn: 50.000 sinds het middel in 1967 op de markt kwam.

Volgens een andere Franse overheidsinstelling zijn er in Frankrijk tussen 2006 en 2014 ruim 400 kinderen met afwijkingen geboren als gevolg van blootstelling aan Depakine. Minister Touraine zei dat zij met een voorstel komt voor een schadevergoeding.

Nederland

Bij neurologen in Nederland is al langer bekend dat het gebruik van anti-epilepsiemiddelen bij zwangerschap kan leiden tot gezondheidsrisico's, zegt Selma Tromp van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. "Vrouwen die een kinderwens hebben, worden hier doorverwezen naar hun neuroloog die de risico's met ze zal doornemen. In veel gevallen wordt dan een ander medicijn voorgeschreven, dat minder risico's met zich meebrengt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl