NOS Wielrennen

Kruijswijk: dat paaltje had er niet mogen staan

Een paaltje heeft ervoor gezorgd dat Steven Kruijswijk al na vijf etappes de Vuelta moet verlaten. De Nederlander raakte in de slotfase van de rit naar Lugo frontaal een metalen paaltje, ging onderuit en brak daarbij zijn linkersleutelbeen.

"Ik reed hard tegen dat paaltje aan", reageert de kopman van Lotto-Jumbo twee uur na de koers.

In de Giro d'Italia maakte een valpartij in een afdaling nog een einde aan zijn ambities voor de eindzege. Dit keer was de val niet zijn eigen schuld. "Het is verschrikkelijk dat ik de wedstrijd moet verlaten door een object dat er niet had mogen staan."

De verontwaardiging is groot in het peloton. Het paaltje had aangeduid moeten worden, mogelijk door een seingever. "Dit is onzichtbaar voor een aanstormend peloton", laat Bram Tankink in een reactie weten.

Ook andere renners spreken schande van het voorval, vooral omdat het niet de eerste keer is bij een wedstrijd op het hoogste niveau in Spanje. In april 2015 zorgden soortgelijke paaltjes voor een zware valpartij in de Ronde van Baskenland.

Excuses Vuelta-organisator

Inmiddels heeft organisator Unipublic de fout erkend en de verantwoordelijkheid op zich genomen. Er wordt een onderzoek ingesteld met de vraag waarom het paaltje niet was afgeschermd. Tevens biedt de organisatie zijn verontschuldigingen aan, aan zowel de renners als de ploegen.

Kruijswijk hard onderuit door paaltje in de weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl