In beslag genomen vrachtwagens in Schiedam
NOS Nieuws

'In beslag genomen spullen lijken in zwart gat te verdwijnen'

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

Er gaat veel mis met inbeslagnames, constateert de Nationale ombudsman na onderzoek. Jaarlijks neemt de politie meer dan 200.000 voorwerpen in beslag. Het gaat om spullen die zijn gestolen, onderzocht moeten worden door de recherche of als bewijs dienen in een rechtszaak. De politie, het Openbaar Ministerie en de Dienst Domeinen zijn verantwoordelijk voor de goederen, maar volgens ombudsman Reinier van Zutphen is er gebrek aan informatie en samenwerking: "Soms lijkt het alsof in beslag genomen spullen in een zwart gat belanden."

Voor een eigenaar blijkt het lastig te achterhalen waar de spullen zijn gebleven en het is ook moeilijk om er achter te komen of het mogelijk is ze weer terug te krijgen."Soms is iets verkocht of vernietigd zonder dat je het weet", zegt een kritische Van Zutphen. Hij vindt dat politie, OM en Domeinen beter moeten samenwerken en mensen beter moeten informeren. Hij pleit ook voor een track and trace-systeem zoals bij postpakketten, waardoor spullen altijd terug te vinden zijn.

De Nationale ombudsman kreeg de afgelopen jaren tientallen klachten over inbeslagnames en deed daarom onderzoek. Regelmatig raken spullen kwijt, bijvoorbeeld omdat ze blijven slingeren op politiebureaus of niet goed geregistreerd worden. Het Openbaar Ministerie is traag met beslissen, waardoor het beslag onnodig lang duurt. Als een eigenaar dan te horen krijgt dat hij zijn spullen weer mag ophalen, blijken ze soms al vernietigd. Het OM mag bijvoorbeeld een auto naar de schroothoop brengen, als de opslag te duur wordt. Ook als er nog kans is op teruggave.

Verder gebeurt het regelmatig dat mensen boetes krijgen omdat hun in beslag genomen auto onverzekerd of niet apk gekeurd is. Eigenaars wordt niet verteld dat ze zelf het kenteken van hun auto moeten schorsen tijdens de beslagperiode.

Landelijk loket

De politie en het Openbaar Ministerie erkennen de kritiek in het rapport. “We moeten onze eigen procedures beter naleven om te voorkomen dat spullen zoek raken”, zegt politiechef Oscar Dros. "We werken ook aan een landelijk loket, waar mensen terecht kunnen met vragen over hun in beslag genomen spullen."

In beslag genomen spullen bij de politie

Op korte termijn gaan politie en OM op hun websites betere informatie geven over de beslagprocedure. "Maar we moeten bijvoorbeeld ook onze ict beter op elkaar afstemmen", zegt officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers van het Openbaar Ministerie.

Achterovergedrukt

In beslag genomen spullen worden vermoedelijk ook achterovergedrukt door politiemedewerkers, suggereren advocaten vandaag in actualiteitenprogramma EenVandaag. Maar volgens de politie is dat niet waar. "Verduistering is heel soms aan de orde, maar dan heb je het echt over incidenten", zegt politiechef Dros. "Ons beeld is niet dat er veel spullen gestolen worden." Ook de Nationale ombudsman zegt niet aan de integriteit van de politie te twijfelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl