NOS Nieuws

De Turken trekken het noorden van Syrië binnen. Waarom en waarom nu?

Tanks steken de grens over van Turkije naar Syrië

Turkije is vanochtend een militaire operatie begonnen in het noorden van Syrië tegen IS en Koerdische strijders, om een eind te maken aan de aanslagen en aanvallen op Turkije. Afgelopen weekend vielen er vijftig doden in de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië.

De Turkse aanval begon vanochtend met mortierbeschietingen en richt zich vooral op de Syrische stad Jarablus.

Wie heeft welk deel in handen?

Waarom richten de Turken zich op Jarablus?

Jarablus ligt in het noorden van Syrië, vlak bij de grens met Turkije. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu zegt dat de aanval op de stad bedoeld is om terreurorganisatie IS te verdrijven.

Maar er speelt meer. Koerdisch-Syrische milities van YPG rukken ook op naar Jarablus. En Turkije wil niet dat Jarablus in handen komt van de Koerden.

Jarablus ligt ten westen van de rivier de Eufraat. Turkije heeft altijd gezegd dat het niet zou accepteren als Syrisch-Koerdische strijders de Eufraat zouden oversteken.

Wat is YPG eigenlijk?

De Syrisch-Koerdische strijdgroep YPG (Volksbeschermingseenheden) wordt in de oorlog in Syrië beschouwd als één van de beste bestrijders van IS en heeft daarom de steun van de Amerikanen. YPG speelde een cruciale rol in de bevrijding van de stad Kobani, waarvan grote delen lang in handen van IS waren.

YPG heeft het afgelopen jaar een autonome regio gevestigd in het noordoosten van Syrië, Rojava, langs de grens met Turkije. YPG en de politieke tak PYD (Democratische Uniepartij) streven naar (meer) autonomie voor de Koerden in de regio.

Ankara ziet YPG, en de PYD, als verlengstuk van de Koerdische terreurorganisatie PKK. Daarom beschouwt Turkije de YPG en PYD als terreurorganisatie, maar het Westen gaat daar niet in mee. Turkije vindt het al ernstig genoeg dat de autonome regio Rojava bestaat en wil niet dat YPG verder oprukt ten westen van de Eufraat.

Waarom valt Turkije juist nu aan?

Afgelopen weekend vielen er vijftig doden bij een aanslag in Gaziantep. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist maar president Erdogan heeft gezegd dat 'bloeddorstige organisaties' Turkije niet zullen verdelen.

Turkije wordt al jaren geteisterd door aanslagen die door IS en de Koerdische PKK worden gepleegd. Het lijkt erop dat Turkije een streep wil trekken: tot hier en niet verder.

Erdogan: we moeten dit stoppen

Waarom wil Turkije niet dat de Syrische Koerden terrein winnen?

Turkije is bang dat de Syrische Koerden een te grote rol gaan spelen in de regio als IS daar is verslagen. Dat zou de Koerdische ambities voor meer autonomie in de hele regio aanwakkeren. Met name in het zuidoosten van Turkije zelf, waar de meerderheid van de bevolking Koerdisch is. Turkije en de Koerdische terreurorganisatie PKK vechten een keiharde strijd uit in het zuidoosten van het land, sinds een bestand vorig jaar is opgezegd.

Wat is de rol van de VS?

Vicepresident Joe Biden bezoekt vandaag Turkije. "Biden komt vooral ook plooien gladstrijken", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Turkije vond de VS te afwachtend in zijn reactie op de couppoging in Turkije. Biden komt hier om te laten zien dat de VS nog een bondgenoot is. Het nieuwe offensief zal zeker ter sprake komen. De VS werkt samen met de YPG-milities, terwijl Turkije de macht van de YPG juist wil inperken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl