NOS Sport

Handbalsters beginnen met nederlaag

De Nederlandse handbalsters zijn er in Rio niet in geslaagd hun eerste olympische wedstrijd te winnen. Frankrijk was met 18-14 te sterk voor de ploeg van bondscoach Henk Groener.

Nederland had de laatste twee duels met Frankrijk gewonnen (op het WK en OKT), maar kwam er aanvankelijk niet aan te pas. De dekking stond niet goed, er werd te weinig vooruit verdedigd en het aanvalsspel was te veel door het midden en te eenzijdig.

Daarnaast maakte Oranje veel te veel overtredingen. Mede dankzij zes benutte strafworpen liep Frankrijk uit naar 10-4, waarna Nederland met twee treffers voor rust nog iets terugdeed.

Knokkend Oranje

Na rust liet Oranje een compleet ander gezicht zien. De verdediging stond als een huis en waar nodig verrichtte keepster Tess Wester prachtige reddingen. Met snelle aanvallen, waarbij meer de hoeken gezocht werden, knokte Nederland zich knap terug. Uiteindelijk kwam Oranje via Estavana Polman zelfs op gelijke hoogte: 12-12.

Maar toen stokte de machine, Frankrijk werd weer sterker en trok de wedstrijd definitief naar zich toe. In de nacht van maandag op dinsdag wacht de tweede wedstrijd, dan is Argentinië de tegenstander.

Wester: we konden beter vandaag

"Ik denk dat we vandaag beter hadden gekund, dat hebben we niet laten zien: dus dat is zuur", vertelt keepster Tess Wester. Vooral in de eerste helft hadden de Fransen het betere van het spel. "Ze hadden grip op ons snelle spel en vertraagden de wedstrijd. We kwamen moeizaam in de wedstrijd. Uiteindelijk zijn ze dan te ervaren om er nog bij te komen."

Ook bij Nycke Groot zijn de druiven zuur. "Dit komt hard aan. Zo'n eerste wedstrijd is heel belangrijk. Jammer dat we zo het toernooi moeten beginnen. Maar er zijn nog genoeg wedstrijden. Nu weten we in ieder geval weer waar we staan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl