Annet Nieuwenhuijzen in 1997
NOS Nieuws

Actrice Annet Nieuwenhuijzen overleden

De Nederlandse actrice Annet Nieuwenhuijzen is vandaag op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar echtgenote Xandra Knebel laten weten. Nieuwenhuijzen gold als een 'grande dame' van het Nederlandse toneel.

Nieuwenhuijzen ging niet naar de toneelschool, maar werd ontdekt toen ze in een studentenvoorstelling speelde. Ze studeerde toen politieke en sociale wetenschappen in Amsterdam, maar voelde daar eigenlijk weinig voor en wilde liever actrice worden.

In 1953 debuteerde ze als beroepsactrice bij de Haagse Comedie, waar ze zeven jaar aan verbonden zou blijven. Later was ze onder meer tien jaar actrice bij het Nieuw Rotterdams Toneel en was ze vijftien jaar verbonden aan het Publiekstheater. Ze ontwikkelde zich tot een veelzijdige actrice en speelde in komedies en musicals in theaters, maar was ook te zien op televisie en in films.

Annet Nieuwenhuijzen in 1974: Bruid in de Morgen

Theo d'Or

In 1965 en 1975 won ze de belangrijkste Nederlandse toneelprijs, de Theo d'Or, voor haar rollen in Rouw past Elektra en De goede mens van Sezuan. Daarnaast kreeg ze de Theo Mann-Bouwmeesterring en ontving ze in 1989 een Gouden Kalf voor haar rol in de film Leedvermaak. Op tv speelde ze onder meer in de series Oud Geld en Keyzer & De Boer advocaten.

Annet Nieuwenhuizen in televisieserie Oud Geld

Nieuwenhuijzen was jarenlang getrouwd met de in 2009 overleden televisiepresentator Kick Stokhuyzen, die ze kende van het studententoneel. Ze kregen geen kinderen, omdat ze niet zag hoe ze dat moest combineren met haar drukke bestaan als actrice. Sinds 2012 was ze getrouwd met de theaterhistorica Xandra Knebel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl