De pistool-emoji verdwijnt van alle iPhones. In zijn plaats komt een knalgroen waterpistooltje. Ook komen er nieuwe, vrouwelijke emoji's en eerder werd de regenboogvlag-emoji aangekondigd. Unicode, het bedrijf achter de meeste emoji's, is er samen met Apple en Twitter maar druk mee.
Apple zei niet waarom het pistooltje verdwijnt, maar volgens Amerikaanse media zouden de vele schietpartijen in de VS de achterliggende reden zijn. Maar gaat dat íets veranderen aan de wapencultuur in Amerika?
"We begrijpen ook wel dat het verwijderen van de pistool-emoji geen einde maakt aan de schietpartijen", zegt de organisatie New Yorkers Against Gun Violence. De club zet zich al jaren in om het wapengeweld in Amerika terug te dringen. Vorige zomer begonnen ze een campagne tegen het icoontje. "Maar we willen laten zien dat iedereen strengere regels wil voor álle wapens, ook voor de symbolische."
De groep is dus blij dat de pistool-emoji verdwijnt. "De wapenlobby probeert angst te zaaien en al jaren zeggen ze dat wapens mensen beschermen, terwijl wetenschappers weten dat het omgekeerde waar is."
Het pistooltje wordt dan ook niet alleen als grappig plaatje gezien. In Frankrijk werd dit voorjaar zelfs een man veroordeeld tot drie maanden cel toen hij de emoji naar zijn ex-vriendin stuurde. De rechtbank vond dat een doodsbedreiging.
Regenboogvlag
Eerder voerde de Nederlander Maurice Beljaars ook al een campagne voor verandering in de wereld van de emoji's. "Mensen moeten de kracht van beeldtaal niet onderschatten", zegt Beljaars. "Als veel mensen een emoji willen gebruiken, zou-ie er moeten komen. Het is armoedig als je the next best thing moet gebruiken."
In eigen kring zag Beljaars veel homo's, lesbiennes en transgenders een normale regenboog-emoji gebruiken in hun appjes, als het over geaardheid of de homoscene ging. Maurice: "Ik dacht: wat een belachelijk gedoe, waar gaat dit over? Ik wil gewoon een regenboogvlag-emoji." En ook die komt er.