NOS Voetbal

Drie Rotterdamse eredivisieclubs gunnen elkaar succes

Drie Rotterdamse voetbaldirecteuren kijken uit naar zes derby's

Voor het eerst sinds 2008 spelen de drie Rotterdamse profclubs komend seizoen weer tegelijk in de eredivisie. Sparta voegde zich dankzij het kampioenschap in de Jupiler League bij Feyenoord en Excelsior. Ondanks de geringe afstand tussen de stadions (De Kuip en Het Kasteel liggen het verst uit elkaar; 6,7 kilometer) is er van rivaliteit tussen de directeurs van de clubs nauwelijks sprake in Rotterdam.

"Een kampioenschap van Feyenoord zou ook voor de twee andere clubs een goede uitstraling hebben", zegt Ferry de Haan, directeur van Excelsior, die zelf als speler van Feyenoord het kampioenschap van 1999 meemaakte. "We zouden er allemaal heel trots op mogen zijn, als een stadgenoot het heel goed doet", beaamt Sparta-directeur Manfred Laros.

Sparta wordt gehuldigd na het kampioenschap

Drie eredivisieclubs in één stad. Het lijkt veel, maar Feyenoord-directeur Eric Gudde vindt dat 'volstrekte onzin'. Hij krijgt bijval van beide collega's. "De regio heeft de potentie en de daadkracht om drie betaald voetbalorganisaties overeind te houden, ik denk dat maar weinig regio's dat kunnen", stelt Laros.

Drie voorzitters blij met onderlinge duels

Dat er zes Rotterdamse derby's gespeeld worden, vinden de directeuren alleen maar mooi. "Ik vind het fantastische wedstrijden, het stadion zit sowieso vol. Dat is commercieel interessant", vertelt De Haan. "Het zorgt in 6 van de 34 speelronden voor extra reuring, dat is in alle opzichten goed. Voor sponsoren, voor kinderen, iedereen wil erbij zijn", aldus Gudde.

De spelers van Excelsior vieren dat ze in de eredivisie blijven eind vorig seizoen

Van verhitte stadsderby's, zoals in Istanbul tussen Galatasaray en Fenerbahçe, zal echter geen sprake zijn in Rotterdam. "Tussen Feyenoord en Excelsior is geen concurrentie", zegt De Haan. "Als je voor Sparta bent, ben je automatisch een beetje tegen Feyenoord, wordt van oudsher gezegd. Ik denk dat de verhouding tussen Excelsior en Sparta vooral ludiek is. We zullen geen extra veiligheidsmaatregelen hoeven nemen als een van de twee op bezoek komt."

Een paar jaar geleden sloeg het zelfs naar de andere kant door, vertelt De Haan. "Als Feyenoord op Woudestein scoorde, veerde het halve stadion op. Zo hoort het ook niet."

Laros: "Als ik kijk naar de wedstrijden op Het Kasteel tegen Feyenoord, lopen beide supportersgroepen door elkaar over het voorplein. Er is een geweldige sfeer, in mijn beleving is er nog nooit wat gebeurd."

Coolsingel kleurt rood-wit voor huldiging Feyenoord

Sparta en Excelsior zullen moeten spelen voor lijfsbehoud, Feyenoord heeft heel andere doelen: prijzen pakken. "De keiharde doelstelling is Europees voetbal halen, omdat dat voor de huishouding belangrijk is", zegt Eric Gudde, "maar de ambitie is kampioen worden en de beker winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl