Max Verstappen houdt Kimi Räikkönen rondenlang achter zich in de door hem gewonnen GP van Barcelona
NOS Sport

'Räikkönen heeft een abonnement op de kont van Max'

Voor Max Verstappen wordt het zijn eerste Formule 1-race op het geasfalteerde podium van Hockenheim. In zijn eerste jaar in de Formule 1 stond de Duitse grand prix namelijk niet op het programma.

Kunnen de coureurs van Mercedes in hun thuisbasis getweeën gloriëren? En moet Verstappen rekening houden met de revanchegevoelens van Räikkönen?

NOS-commentator Louis Dekker: "Ik verwacht dat de Fin feller zal aanvallen dan ooit tevoren. Räikkönen heeft in twee maanden tijd al drie races klem gezeten achter de Nederlander: hij heeft een abonnement op de kont van Max."

Als de Formule 1 neerstrijkt in Monza, dan is alles Ferrari-rood. Hockenheim is de thuisbasis van Mercedes. Dat zal wel een Duits feestje zijn?

"Het valt vooral op dat iedereen hier opgelucht is dat de Formule 1 na een jaar afwezigheid terug is. Tegelijkertijd proef je een enorme angst."

"Naast de perskamer is een klein zaaltje. Daar staan drie statafels en je kunt er cola, appelsap, een knakworst of een braadworst krijgen. Vooral de Duitse pers spreekt er met elkaar. Ze zijn doodsbenauwd dat ze de race verliezen."

Max Verstappen in actie op Hockenheim

Maar dat is vanmiddag wel anders, met Nico Rosberg in zijn Mercedes op poleposition?

"Duitsland lijkt klaar met de Formule 1 en dat terwijl er van de 22 coureurs vier Duitsers meerijden, waarvan een viervoudig wereldkampioen (Sebastian Vettel) en een titelkandidaat (Nico Rosberg)."

"Toch willen de Duitsers Verstappen adopteren: een journalist grapte dat ze Max moeten naturaliseren als Duitser. Dan hebben ze het populariteitsprobleem meteen opgelost."

"Tijdens de grand prix zullen bepaalde tribunes niet in beeld komen omdat er geen hond zit. De magie van Hockenheim is in ieder geval enigszins verdwenen. In gedachten nemen de Duitsers al afscheid van hun thuisgrandprix, volgend jaar kunnen ze een extra keer naar Verweggistan."

Verstappen gaat niet voor de populariteitsprijs, maar voor de punten. Welke indruk maakt hij?

"Hoewel Verstappen vanmiddag zijn eerste Formule 1-race rijdt op Hockenheim, kent hij het circuit al door en door: hij heeft het eindeloos gesimuleerd en hij boekte hier zijn eerste zege in de Formule 3. Vrijdag, tijdens de eerste trainingen, ging hij al rond alsof hij er al jaren rijdt."

Red Bull zal de hulp nodig hebben van incidenten of regen.

Formule 1-commentator Louis Dekker

"Desalniettemin kan het een lastige race worden: per rondje loopt Mercedes zo'n halve seconde uit, dus Red Bull zal normaal gesproken de hulp nodig hebben van incidenten of regen."

"Maar het wordt vooral vechten tegen Ferrari. Dit circuit ligt de auto van de Italianen in theorie beter, omdat het surplus aan vermogen hier benut kan worden. Het kwam er in de kwalificatie alleen niet uit. Ferrari staat bij de start al met 1-0 achter."

Eerder deze week kwamen er berichten naar buiten over een politieonderzoek naar Jos Verstappen. Die zou zijn vader Frans hebben geslagen. Heeft dat invloed op Max?

"Dat gaat Max Verstappen niet afleiden: zodra hij zijn helm opzet, bestaat er niets anders dan de Formule 1. Hij heeft volstrekte focus. Geen vriendin, vader of opa kan hem dan van de wijs brengen. Hij heeft nog geen seconde last van de heisa."

"Bovendien: er wordt over Max gewaakt. Als iemand hem naar deze problemen dreigt te vragen, krijg je te maken met de terriër Raymond Vermeulen, zijn manager. Vermeulen is bij alle sessies met de pers aanwezig en ziet erop toe dat niemand een ongepaste vraag durft te stellen."

Max Verstappen in Melbourne geflankeerd door zijn manager Raymond Vermeulen en de persvoorlichter van Scuderia Toro Rosso Fabiana Valenti

"Voorafgaand aan de persconferenties kregen alle journalisten al te horen dat ze niet naar het familieprobleem mochten informeren: wie dat wel wilde, kon meteen vertrekken."

In de laatste grand prix kreeg Verstappen het aan de stok met Kimi Räikkönen. De Finse oud-wereldkampioen vond dat Verstappen te veel risico nam bij het verdedigen van z'n vijfde plek.

"Räikkönen en Verstappen krijgen vanmiddag opnieuw met elkaar te maken, ze starten ook meteen naast elkaar. Verstappen vertrekt vanaf plek 4, Räikkönen vanaf plek 5. Ik verwacht dat de Fin feller zal aanvallen dan ooit tevoren. Räikkönen heeft in twee maanden tijd al drie races klem gezeten achter de Nederlander: hij heeft een abonnement op de kont van Max."

De vraag is niet of Max een keer van de baan vliegt, maar wanneer. En als hij eraf gaat, is er een grote kans dat Räikkönen mee vliegt.

Formule 1-commentator Louis Dekker

"Ze weten nu van elkaar hoe ze aanvallen en verdedigen. Räikkönen is getergd en zal er alles aan doen hem ditmaal voorbij te gaan. De kans bestaat dat ze samen van het circuit knallen: de vraag is niet of Max een keer van de baan vliegt, maar wanneer. En als hij eraf gaat, is er een grote kans dat Räikkönen mee vliegt."

Dat zal zich achter de rug van de beide Mercedessen afspelen. Maar tussen Rosberg en Hamilton botert het ook niet altijd?

"Rosberg pakte pole position, maar dat is in feite niet van belang. Veel belangrijker voor het team is dat ze opnieuw één en twee worden en zo voor een groot Duits feest zorgen. Hockenheim is boven alles hét circuit van Mercedes: op steenworp afstand van het hoofdkantoor van de autofabrikant."

"Donderdagavond hield Mercedes een grote barbecue voor al haar gasten. Na het eten speechte een vertegenwoordiger van het team. Hij verzocht iedereen om het succes af te kloppen op de houten tafels aan de randen van het terras: knock-knock tegen het hout voor alle gasten, op de dubbelzege van Mercedes."

"De boodschap is duidelijk: ze móeten getweeën het podium pakken. Normaal zouden Hamilton en Rosberg de race op hun sloffen moeten winnen, maar met coureurs in auto's weet je het nooit. Zodra ze hun helm opzetten, hebben ze geen resetknop. Het zou gênant zijn als de zege ze voor het oog van alle genodigden ontglipt. Maar voor de race is dat des te leuker…"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl