Joelia Stepanova tijdens de EK atletiek
NOS Sport

Stepanova kan Rio definitief vergeten

Klokkenluidster Joelia Stepanova kan de Olympische Spelen nu echt vergeten. Van de week verzocht de 800-meterloopster het IOC om de beslissing om haar niet toe te laten te heroverwegen, maar het Internationaal Olympisch Comité zette zaterdagavond definitief een streep door haar deelname.

De 30-jarige Stepanova bracht twee jaar geleden samen met haar man het omvangrijke dopingschandaal in Rusland aan het licht door haar onthullingen in een ARD-documentaire. Ze had hoop om nu onder neutrale vlag aan de Spelen te mogen deelnemen, maar omdat alle Russische atleten met een dopingverleden niet welkom zijn in Rio, moet Stepanova ook thuisblijven.

Panel van drie

Het IOC maakte zaterdagavond ook bekend dat een panel van drie personen alle Russische sporters die wel naar Rio komen gaat 'controleren'.

Alle Russische sporters die aan de Spelen mee willen doen, moeten aan strenge eisen van het IOC voldoen. Zo moeten ze afgelopen half jaar minimaal één keer buiten Rusland op doping zijn gecontroleerd en mogen ze in het verleden nooit zijn betrapt op het gebruik van stimulerende middelen.

Het panel kan zijn borst nat maken. Want met nog zes dagen te gaan voor de openingsceremonie moeten er nog meer dan tweehonderd sporters tegen het licht worden gehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl