Astronaut James Irwin op de maan. Hij overleed in 1991 aan een hartaanval.
NOS Nieuws

Apollo-astronauten hebben meer kans op hartziekte

Reizen naar de maan of Mars is mogelijk nog gevaarlijker dan gedacht. Apollo-astronauten die naar de maan gingen in de jaren 60 en 70 lopen veel meer risico om aan een hartaandoening te overlijden dan andere astronauten. Dat blijkt uit een onderzoek van Florida State University, gepubliceerd in Scientific Reports.

De resultaten zijn belangrijk voor NASA en commerciële bedrijven als SpaceX van Elon Musk, die plannen hebben voor bemande reizen naar Mars en andere bestemmingen ver weg van de aarde.

Apollo 17: de laatste astronauten op de maan

De onderzoekers bestudeerden de medische gegevens van zeven overleden Apollo-veteranen, 35 andere astronauten en 35 mensen die nooit de ruimte in zijn geweest. Daaruit blijkt nu dat straling de grootste bedreiging was voor de maanreizigers.

Astronauten die in een baan om de aarde blijven, zoals de bemanningen van spaceshuttles en het ISS, hebben daar veel minder last van. Zij zijn beter beschermd tegen de kosmische straling door het magnetisch veld van de aarde. De Apollo-astronauten vlogen op weg naar de maan het magnetisch veld uit.

Het verschil is volgens de onderzoekers groot: de maanreizigers blijken vijf keer zo veel kans te hebben aan een hartziekte dood te gaan als astronauten die dichter bij de aarde bleven.

Muizen

Uit een tweede onderzoek onder muizen blijkt dat straling veel schadelijker is voor hart en bloedvaten dan andere factoren.

NASA heeft medewerking verleend aan het onderzoek, maar zet vraagtekens bij de resultaten. Volgens de ruimtevaartorganisatie is het te vroeg om conclusies te trekken op basis van de gegevens die op dit moment beschikbaar zijn. Van de meer dan 500 mensen die in de ruimte zijn geweest, reisden er slechts 24 naar de maan.

De onderzoekers werken nu aan een vervolgstudie waarin meer aandacht is voor andere factoren, zoals de medische geschiedenis van familieleden en roken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl