De tas waarmee O. vorig jaar in Doesburg gooide
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Bomtasgooier' vervolgd voor plegen daden met terroristisch oogmerk

Abdel O., de man die vorig jaar juni het Gelderse Doesburg opschrikte door een tas met explosieven te gooien, wordt door justitie vervolgd voor het plegen van daden met een terroristisch oogmerk. De eerste zitting van de zaak is dinsdag, schrijft Omroep Gelderland.

De politie rukte op 16 juni vorig jaar uit vanwege een conflict dat O. had met de moeder van zijn kind in haar huis in Doesburg. Hij ging er op de fiets vandoor, maar toen hij werd klemgereden gooide hij een tas weg. Volgens de politie zaten er explosieven in de tas, maar O. zei dat er alleen vuurwerk in zat. In de pers kreeg hij de naam 'bomtasman'.

In februari veroordeelde de rechtbank in Arnhem hem alleen voor de bedreiging van zijn ex en niet voor het gooien met de explosieven. Hij kreeg vijf maanden cel opgelegd, maar mocht meteen naar huis omdat hij zijn straf al in voorarrest had uitgezeten.

'Grote jongen'

Twee maanden na zijn vonnis kwam O. weer in aanraking met justitie, vertelt zijn advocaat Arnout Schadd tegen Omroep Gelderland.

Hij zou een overval hebben gepleegd op een filiaal van Primera in Arnhem. "Maar toen hij in het huis van bewaring zat kwam daar opeens een pak papier op tafel met verdenkingen van feiten met een terroristisch tintje," zegt Schadd. "Hij werd ineens als een grote jongen beschouwd en overgeplaatst naar de terrorismeafdeling in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught", aldus de advocaat.

Abdel O. moet dinsdag voor de rechter komen, maar de inhoudelijke behandeling van zijn zaak laat waarschijnlijk nog maanden op zich wachten.

Advertentie via Ster.nl