Verstappen verdedigde zijn vijfde positie fel in de GP van Hongarije. Kimi Räikkönen kwam er in zijn Ferrari niet langs.
NOS Sport

Formule 1-veteranen vinden Max nog een beetje wild

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

  • Louis Dekker

    Commentator Formule 1

Max Verstappen maakt naam in de Formule 1. Niet alleen door z’n overwinning in Barcelona en z’n podiumfinishes in Oostenrijk en Engeland. Vooral de agressieve rijstijl van de 18-jarige is en blijft voer voor discussie.

In de slotfase van de Hongaarse Grand Prix voerde Verstappen een fel gevecht met de Fin Kimi Räikkönen. Inzet was de vijfde plek. Verstappen pareerde alle aanvallen van de Ferrari-coureur, maar verdedigde agressief. Te agressief in de ogen van een aantal coureurs. Räikkönen mopperde na de race op de Hungaroring.

“Ik ben vaak voor pietluttigheden gestraft en kan niet begrijpen dat dit door de beugel kan. Maar het mag kennelijk. Raar.” Räikkönen krijgt steun van wereldkampioen Lewis Hamilton. “Kimi praat niet veel, maar als hij praat heeft hij doorgaans gelijk. Ik denk dat hij hier een punt heeft.”

Overschrijden van grenzen?

Ook McLaren-coureur Jenson Button is kritisch. “Max zoekt de grenzen op en overschrijdt ze af en toe. Dat hoort een beetje bij een jonge coureur, maar alle rijders weten we dat een beweging in de remzone het gevaarlijkste is dat je kunt doen. Max is een geweldig talent, maar ook hij moet nog leren.”

Volgens Button nam Verstappen met het dichtgooien van de deur op de Hungaroring te veel risico. “De coureur achter je rijdt vol gas en heeft waarschijnlijk op dat moment zijn rem nog niet ingetrapt. Verstappen bewoog in de remzone en week van z’n lijn af. Dat kan fout aflopen. Ik begrijp Kimi’s frustratie.”

Steun is er ook. Uit onverwachte hoek zelfs. De Braziliaanse veteraan Felipe Massa –in het verleden vaak kritisch over wilde acties van Verstappen- verdedigt nu Max’ rijstijl. “Hij heeft zich afgelopen jaar bewezen“, zegt de Williams-coureur. “Max is een agressieve rijder en het was een beetje op de limiet in Hongarije. Maar het is nu eenmaal een gevecht en dan wordt er uitgedeeld. Regels zijn regels. En hij is niet gestraft.”

Verstappen blijft nuchter onder alle commotie

Stoïcijns

De jonge Limburger reageert stoïcijns op de kritiek van ervaren collega’s. “Ik kan moeilijk gaan wuiven naar Kimi en hem vriendelijk voorbij laten. Ik wil punten scoren en bovendien aast mijn team op de tweede plaats van Ferrari in het kampioenschap. Dus gevechten met Räikkönen gaan wel ergens om, maar ik geloof niet dat ik te grote risico’s neem.”

Verstappen is niet van plan z’n rijstijl aan te passen. Hij vecht voor iedere positie, zowel aanvallend als verdedigend. “Ayrton Senna en Alain Prost deden dat toch ook. Dat is wat het publiek wil zien. We zijn toch geen zondagsrijders.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl