De Holland Acht, staand vlnr: Mechiel Versluis, Dirk Uittenbogaard, Boudewijn Roell, Kaj Hendriks en Tone Wieten. Onder: Boaz Meylink, Olivier Siegelaar en Robert Lucken.
NOS Sport

Oranjeroeiers: hopen elke finaledag in Holland House te staan

Na de zwakke Spelen in Londen, met alleen een bronzen medaille voor de Vrouwen Acht, koestert de Nederlandse roeibond hoge verwachtingen van de Olympisch Spelen in Rio de Janeiro. Dat zegt technisch directeur Hessel Evertse.

"We hebben een fantastische ploeg. We zijn vier jaar onderweg en onze mensen weten exact wat ze doen. We hebben het niveau." Op een aantal medailles wil de voormalige baas van de Nederlandse zeilers zich niet vastpinnen, maar de ambities zijn duidelijk. Zeker voor het vlaggenschip, de Holland Acht, die internationaal veel wordt getipt als gouden medaillewinnaar.

Nederlandse roeiers tijdens het WK in 2014. Uiterst rechts Robert Lucken

Excelleren

"Natuurlijk, als je twee World Cups en de Henley Regatta wint en je weet ook nog eens dat je hele goeie roeiers hebt… Niemand denkt dat we er al zijn, maar iedereen denkt dat het mogelijk is om in Rio te excelleren. Ik denk en ik hoop van harte dat we elke finaledag in het Holland House mogen zijn."

Slagman Robert Lucken heeft ook veel vertrouwen in een goede prestatie op de Spelen. Vooral de winst bij de World Cup in Luzern, kortgeleden, zorgt voor dat goede gevoel. "We wisten uit trainingen al dat we heel hard konden roeien, maar het was heel lekker dat we het bevestigd hebben op een belangrijke wedstrijd. Dat ontbrak nog een beetje. We weten nu dat we van onze tegenstanders kunnen winnen."

Nico Rienks was slagman van de gouden Holland Acht van 1996. In Atlanta eindigde Nederland toen voor Duitsland, dat ook nu de belangrijkste concurrent is. "Winnen is levenslang een mooie herinnering. Onze race is nu zo lang geleden, het zou mooi zijn als ze het 20 jaar later weten te evenaren."

Toch kan een onverwachte tegenvaller altijd roet in het eten gooien, weet Evertse. "Vorig jaar hadden we een jongen die een week voor de EK een tafel op zijn teen liet vallen en toen brak hij zijn teen. Je hebt het niet allemaal in de hand."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl