Ellen Hoog in Oranje
NOS Sport

Hoog: we hebben een heel zware periode gehad

Ellen Hoog stelt dat het Nederlands hockeyelftal een zware periode achter de rug heeft, maar vol vertrouwen naar Rio reist. "Het doel is natuurlijk goud." Mede afhankelijk van het resultaat gaat Hoog nog door bij de hockeyvrouwen.

Het uithangbord van het Nederlandse vrouwenhockey is zich ervan bewust dat de buitenwacht bezorgd is om de kansen van de Oranjevrouwen in Rio. Er werd op een aantal toernooien verloren en vorige maand dolven ze in de Champions Trophy-finale nog het onderspit tegen aartsrivaal Argentinië. Dat kwam hard aan.

"Wij hebben er niet veel aan als de buitenwacht zich zorgen maakt", meent Hoog. "We hebben een heel zware periode gehad en al twee jaar geen goud gewonnen. Hoewel we de afgelopen twee jaar eigenlijk heel weinig verloren, gingen we onderuit op de belangrijke momenten."

In de finale van de Champions Trophy stonden we vijf minuten te snurken.

Ellen Hoog

Hoog vertelt dat het teamgevoel goed is, dat er veel stappen zijn gemaakt en de ploeg per week nog beter wordt. "Het vertrouwen is er en we gaan het proberen te laten zien aan die buitenwacht die misschien wat minder positief is over ons."

Big five?

Over haar eigen rol is ze bescheiden. Ze wordt genoemd als steunpilaar van het elftal, behorende tot de Big Five: de vijf dragende krachten van het team. Aan die term hecht ze zelf geen waarde.

"We moeten als team presteren, de druk ligt niet bij één of bij vijf speelsters, maar bij het hele collectief. Die zogenaamde vijf moeten goed spelen en de rest op sleeptouw nemen, maar als een van ons minder speelt, pakt een ander het wel op."

Ellen Hoog, op naar de drie keer goud

"Dit team staat voor teamgevoel, plezier en passie. Alle zestien moeten goed in hun vel zitten, alles moet kloppen en we eisen van elkaar dat we er straks staan. Dan maken we kans op goud: we gaan er echt heen om te winnen."

"We zijn minder de favoriet dan vier jaar geleden in Londen, maar we zien onszelf wel als favoriet. Het is nu een kwestie van de puntjes op de i zetten en dan zijn we er klaar voor."

Verbeterpunten

In aanloop naar de Spelen constateerde het team verbeterpunten. Communicatie en rendement zijn daarin de sleutelwoorden.

"In de finale van de Champions Trophy tegen Argentinië stonden we vijf minuten te snurken en dan scoren zij meteen twee keer. Dat mag niet weer gebeuren en dat gaat niet meer gebeuren. Het waren nuttige leerpunten voor ons."

"Het is goed om achteraf vast te stellen wat er mis ging: we communiceerden niet meer, het werd heel stil tijdens het duel. Dat was funest. We moeten elkaar blijven aansporen en aansturen; als we dat niet doen, gaat het mis."

Hockeysters verliezen finale Champions Trophy

Een ander punt dat verbeterd moest worden, was het rendement. "We bleken te veel kansen nodig te hebben om te scoren. We moeten meer focussen en meer op rendement spelen. Dat is, net als de communicatie, een kwestie van mindset. We mogen niet zomaar een beetje op goal slaan, maar moeten écht elke bal slaan om te scoren."

Toekomst als international

Hoog weet nog niet of ze stopt met Oranje, zoals ze eerder aangaf te overwegen. Ze gaat sowieso nog een jaar door bij Amsterdam, haar thuisclub. Na de Spelen heeft ze nog twee weken rust om zich te beraden over een besluit.

"Het worden in ieder geval wel mijn laatste Olympische Spelen. Ik ga niet nog vier jaar door. Maar of ik echt stop, beslis ik na de Spelen op mijn gevoel. Er is wel een kans dat ik stop. Dat hangt af van het resultaat en hoe ik me voel. Ik ben er nu nog niet mee bezig."

Ze geniet nog volop van het hockeyleven. "Als ik niet zou genieten, was ik lang gestopt."

Kim Lammers, Ellen Hoog en Maartje Paumen na het veroveren van de wereldtitel in 2014 in Den Haag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl