NOS Nieuws

Frankrijk krijgt na 144 jaar Nationale Garde terug

Frankrijk krijgt na 144 jaar opnieuw een Nationale Garde. Volgens president Hollande is dat nodig om het land beter te beveiligen tegen terroristen.

Het is nog niet duidelijk hoe de Nationale Garde wordt samengesteld, wel dat de eenheid er zo snel mogelijk moet komen. Het kunnen reservisten van het leger zijn maar ook van de politie. Het Franse veiligheidskabinet hakt de komende maand de knoop door en legt het voorstel dan een maand later ter goedkeuring voor aan het parlement.

Veel klachten

Hollande vindt na de recente aanslagen dat de beveiliging van de burgers moet worden opgevoerd. Veel Fransen klagen dat de overheid te weinig doet om hun veiligheid te verbeteren. De president wil met de maatregel een eind maken aan dat ongenoegen.

Frankrijk had al tussen 1789 en 1872 een Nationale Garde die bestond uit vrijwilligers uit de middenklasse. De militie moest tijdens de Franse Revolutie de orde bewaren en het land verdedigen. Begin 1793 telde de Nationale Garde 160.000 leden.

Politie-reservisten

Bijna twee weken geleden besloot de Franse regering om politie-reservisten in te schakelen om Frankrijk beter te beschermen. Daarvoor waren 12.000 mensen nodig; het liep storm en uiteindelijk gaven 15.000 Fransen zich op als reservist.

De reservisten draaien sindsdien mee met de 120.000 militairen en politiemensen die al werden ingezet vanwege de terreurdreiging. Ook worden jongeren speciaal opgeleid om ondersteuning te bieden in de strijd tegen terroristen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl