Tote Stadt van Egon Schiele
NOS Nieuws

Linz moet miljoenen betalen voor verloren schilderijen

De Oostenrijkse stad Linz moeten miljoenen betalen omdat het museum van de stad schilderijen van Gustav Klimt en Egon Schiele is kwijtgeraakt. Toen de erfgenamen van een kunstverzamelaar ze terug wilden, bleken ze onvindbaar.

Olga Jäger gaf de vier werken in 1951 in langdurige bruikleen aan het museum. Ook na haar dood in 1965 bleven de schilderijen hangen. Het gaat om de tekening Zwei Legende van Schiele en zijn olieverfschilderij Tote Stadt en de aquarel Junger Mann en tekening Paar van Klimt.

Vervalsingen?

In 2006 wilden de erfgenamen de kunststukken terughebben. Toen bleken ze echter onvindbaar. De familie wil daarom ruim 8 miljoen euro schadevergoeding plus rente hebben.

Hoewel het museum stelt dat het om waardeloze vervalsingen ging, heeft de hoogste Oostenrijkse rechter de erfgenamen nu in het gelijk gesteld.

Toch kan het museum misschien nog onder de schadevergoeding uitkomen: vlak voordat de rechter uitspraak deed, ontdekte het museum dat de familie in 1990 al om teruggave had gevraagd. Als dat klopt, zou de zaak uit 2006 zijn verjaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl