John Stegeman
NOS Voetbal

Heracles in Europa voelt als Kuifje in Afrika

UEFA-vlaggen wapperen in de wind rond het Heracles-logo. Assistent-trainer en clubicoon René Kolmschot komt hoofdschuddend naar buiten. "Wat een gedoe hier met die UEFA."

Heracles Almelo maakt voor het eerst in de 113-jarige clubgeschiedenis kennis met de wetten van Europees voetbal. De Europese voetbalbond annexeert diverse lokalen en ruimtes in het stadion. "Poespas", noemt trainer John Stegeman het. Om die woorden meteen weer in te slikken. "Anders krijgen we een boete."

Klein dorpje

Ook de tegenstander van vanavond, FC Arouca, debuteert op het Europese podium. Vergeleken bij het Portugese dorpje van 6.000 inwoners is Almelo een wereldstad. Maar de Europese voetbalwetten kennen ze al aardig, zo ondervond Stegeman. "Vorige week ben ik naar Portugal gevlogen om poolshoogte te nemen. Arouca, uit een dorpje midden in de bergen, speelde een oefenwedstrijd die ik wilde bezoeken. Maar ik kwam er niet in."

Stegeman geweerd bij oefenduel FC Arouca

De trainer van Arouca wilde zijn Almelose collega geen kennis laten nemen van de speelstijl van de Portugezen. "Het bleek een besloten oefenwedstrijd, maar er werd een beetje omheen gekletst. Vlak voor aanvang werd mij toch vriendelijk verzocht het stadion te verlaten."

Toch gaf Stegeman het niet op. "Met mijn zoon, die ook mee was, ben ik een berg opgelopen om door de hekken heen toch de wedstrijd te zien. Dat ging twintig minuten goed, maar toen zijn we daar ook gesnapt", lacht hij.

Heracles-trainer John Stegeman kan zijn geluk niet op met Europees voetbal

Toch heeft de trainer dankzij Mitchell van der Gaag een helder beeld gekregen van FC Arouca. Van der Gaag is dit seizoen de trainer van Excelsior, maar werkte jarenlang in Portugal. "Hij vertelde dat Arouca een fysiek sterke ploeg is die achterover leunt en heel sterk is in de omschakeling. Dat wijzen de statistieken ook uit: ze scoren vaak uit counters en spelhervattingen."

Schamper

Intussen glundert voorzitter Jan Smit op het veld. "Er werd altijd schamper over gedaan als ik zei dat de doelstelling van ons is om ooit een keer Europees te spelen. Nu is dat gelukt. Dat geeft een heel lekker gevoel kan ik je vertellen."

In de Europa League heeft Stegeman geen afgebakend doel. "Er is veel mogelijk in het voetbal tegenwoordig. Als je ziet wie we al hadden kunnen loten, zijn wij wel kleinduimpje in de Europa League. Onze begroting is elf miljoen euro, we hadden al tegen clubs met een begroting van honderd miljoen kunnen spelen."

John Stegeman in gesprek met spits Wout Weghorst, die naar AZ vertrokken is

Met het vertrek van Weghorst (afgelopen seizoen 12 goals voor Heracles) naar AZ verliest Stegeman zijn topscorer. "Ik ben vooral trots dat hij naar een mooie club gaat. Paul Gladon is een mooie vervanger voor Wout. We zoeken nog een spits om met hem te concurreren."

Dat zou zomaar Vincent Vermeij van De Graafschap kunnen worden. "Het is geen geheim meer dat we geïnteresseerd zijn, maar de clubs zijn er nog niet uit", bevestigt Stegeman, die zelf twee seizoenen in de punt van de aanval stond in Almelo.

Op een tweede spits na is de selectie nagenoeg compleet. "Er zijn tot nu toe zeven spelers vertrokken en zeven spelers bijgekomen. Je weet echter dat haast iedereen in deze periode in de belangstelling staat."

Heracles kan de borst natmaken voor primeur

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl