Vluchtelingen in tentenkamp Heumensoord, de inmiddels gesloten noodopvang bij Nijmegen
NOS Nieuws

COA sluit noodopvanglocaties voor asielzoekers

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) sluit de komende weken zo'n vijftien noodopvanglocaties, omdat er minder asielzoekers naar Nederland komen. In totaal zijn er 45 van die noodlocaties. Door de sluitingen is minder personeel nodig; van tijdelijk personeel wordt afscheid genomen.

"Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle noodopvanglocaties sluiten. Het zijn niet voor niets noodmaatregelen," zegt woordvoerster Alet Bouwmeester. Ze wijst erop dat een aantal noodopvanglocaties, onder meer in Leeuwarden, Den Helder en Kolham eerder al werden gesloten. Ook staan er locaties leeg.

Het is nog onduidelijk wanneer de laatste noodopvang kan worden gesloten. Daarover wordt in september verder gepraat. In mei riep staatssecretaris Dijkhoff gemeenten nog op om snel met opvangplekken en huisvesting voor asielzoekers met een verblijfsvergunning te komen.

Emoties

Dat er nu opeens noodopvanglocaties worden gesloten, is voor sommige gemeenten lastig te bevatten. Er zijn in veel gemeenten felle discussies geweest met gemeenteraad en inwoners over de opvang van asielzoekers.

"Ik snap de emoties die er nu zijn heel goed", zegt COA-directeur Gerard Bakker in De Telegraaf . "Sommige gemeenten begrijpen dat de instroom op dit moment lager is dan een jaar geleden. Dus die snappen dat er even pas op de plaats gemaakt moet worden." Volgens Bakker zijn er ook burgemeesters die minder begrip hebben voor de situatie.

De afgelopen weken kreeg het COA veel vragen over hoe het nu precies zit met de opvanglocaties. Noodopvanglocaties zitten niet vol, maar bedden in azc's worden over het algemeen wel bezet.

Azc's nog nodig

Bakker benadrukt dat de bouw van asielzoekerscentra "waar de spade al in de grond gaat" gewoon doorgaat. Sommige noodopvanglocaties worden omgebouwd tot wooncomplexen voor asielzoekers met een verblijfsvergunning.

Noodopvanglocaties zijn tijdelijke opvangen, meestal voor 1 tot 1,5 jaar. Azc's blijven veel langer open; vaak 5 tot 10 jaar of nog langer.

In een azc hebben mensen meestal meer privacy en ze kunnen bijvoorbeeld ook zelf koken. Het COA probeert gezinnen met kinderen die in de noodopvang zitten voor komend schooljaar in een azc te plaatsen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl