AZ-trainer John van den Brom ziet het duel met Giannina met vertrouwen tegemoet
NOS Voetbal

Van den Brom: AZ staat te popelen

AZ is morgen de onbetwiste favoriet in de derde voorronde van de Europa League, tegen het Griekse PAS Giannina. Dat vindt trainer John van den Brom. "Toen we vier weken geleden samenkwamen, werkten we al toe naar deze wedstrijd. We zijn er klaar voor en iedereen is fit. We staan te popelen."

"Wij hebben al veel langer ervaring met Europees voetbal," weet Van den Brom. "Bovendien hebben we de tegenstander goed geanalyseerd, dus we moeten stellen dat we absoluut favoriet zijn om door te komen. Het bereiken van de volgende ronde is ons doel."

AZ kende een goede voorbereiding in de aanloop naar het duel met Giannina: alle oefenduels werden gewonnen. Dat gegeven zegt de trainer niet veel. De manier waarop zijn team zich manifesteerde, stemde wel tot tevredenheid. "Alles winnen is niet zaligmakend. Hoe we voor de dag kwamen, is dat wel."

Van den Brom: AZ staat te popelen

Van groot belang

Tegenstander PAS Giannina geniet weinig bekendheid in Europa. De Griekse opponent werd vorig jaar zesde in de competitie en het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Grieken zich nu op het Europese podium mogen manifesteren.

PAS Giannina kwalificeerde zich evenwel niet op eigen kracht: het mag deelnemen aanb de Europa League omdat Panionios wegens financieel wanbeheer was uitgesloten door de UEFA.

Het belang van de Europa League, waar sommigen over schamperen, staat voor hem buiten kijf. "AZ heeft al veel jaren achter elkaar Europees voetbal gehaald. De waarde daarvan mag helder zijn. Het is goed voor de club, nuttig voor de spelers qua ervaring en het Europese toneel is ook voor het Nederlandse voetbal van groot belang."

AZ-verdediger Ron Vlaar wordt de nieuwe aanvoerder van AZ

Aanvoerder

Vorig jaar was Markus Henriksen de captain, maar hij gaf aan te willen vertrekken. Tegen de Grieken is de Noorse voetballer middenvelder er nog wel, maar hij zal de aanvoerdersband niet dragen. Ron Vlaar is morgen "de logische aanvoerder", aldus de oefenmeester. "Vlaar is sowieso een leider: hij heeft de band eigenlijk niet eens nodig om de rol van leider op zich te nemen."

AZ heeft zich de voorbije dagen in financieel en sportief opzicht versterkt. De uitblinker van vorig jaar, Vincent Janssen, werd voor twintig miljoen euro verkocht aan Tottenham Hotspur. Als vervanger legde de club inmiddels Wout Weghorst (Heracles) en de 21-jarige Nigeriaanse aanvaller Fred Friday (Noorse Lillestrøm) vast.

"We hebben een relatief jonge groep die allemaal ervaring gaat opdoen", weet Van den Brom. "Het is geweldig om straks met de jongens op pad te gaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl