Hoofdkantoor van de bank Monte dei Paschi di Siena
NOS Nieuws

Reddingsplan voor oudste bank ter wereld

De oudste bank ter wereld, Banca Monte dei Paschi di Siena, opgericht in 1472, lijkt gered. Volgens Italiaanse media ligt er na wekenlang overleg met Brussel en de ECB een aanvaardbaar reddingsplan op tafel. Morgen vergadert de ECB over het plan en vrijdag moet duidelijk worden of het mag.

Monte dei Paschi torst een last van 24 miljard euro aan probleemleningen mee waarop nauwelijks of niet meer wordt afgelost. De kapitaalbuffers zijn te klein waardoor de bank dreigt om te vallen. De koers van de bank is de voorbije maanden in elkaar gezakt van 1,25 euro in januari naar minder dan 30 eurocent.

De noodlijdende bank krijgt om te beginnen vijf miljard euro door nieuwe aandelen uit te geven. Een deel van de slechte leningen, naar verluidt ter waarde van 10 miljard, wordt verkocht aan een speciale partij, een soort bad bank. De reddingsoperatie wordt deels bekostigd met geld uit een speciaal door de Italiaanse banken gevuld noodfonds.

Stresstest

De Italiaanse overheid betaalt niet mee en ontziet daarmee de belastingbetaler. Dat was ook een eis van Brussel en de ECB, die van mening is dat bankproblemen door banken zelf opgelost moeten worden of door de aandeel- en obligatiehouders.

Aanstaande vrijdag maakt de Europese Banken Autoriteit (EBA) de resultaten bekend van de stresstesten die bij 53 Europese grootbanken gehouden zijn. Gevreesd werd dat Monte dei Paschi di Siena zou zakken. Om een bankencrisis en onrust in de financiële wereld te voorkomen, was de Italiaanse overheid erop gebrand om voor de uitslag met een oplossing te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl