NOS Nieuws

Het was grimmig in de nacht van de couppoging bij CNN Türk

De verbazing was groot bij CNN Türk toen president Erdogan na de couppoging van 15 juli juist dit tv-station uitkoos om het volk toe te spreken. Tijd om van de verbazing bij te komen was er niet, hoorde correspondent Bram Vermeulen die de nieuwszender anderhalve week later bezocht. Het werd het begin van een turbulente nacht.

Erdogan staat op slechte voet met de vrije pers. Toch riep de president zelf de hulp in van de onafhankelijke nieuwszender. Via Facetime belde Erdogan naar CNN Türk om via dit station de bevolking op te roepen de straat op te gaan en te vechten tegen het leger.

Grimmige nacht bij CNN Türk

"Wij kunnen deze situatie herstellen", zei de president in zijn boodschap aan de bevolking. "Onze natie moet samenkomen op pleinen in het land om weerstand te bieden aan deze opstand. Zij die achter deze coup zitten, zullen een hoge prijs betalen."

Intussen werd het grimmig in en om het gebouw in Istanbul. Kort na het telefoontje van Erdogan verschijnt een legerhelikopter boven het gebouw. Hoofdredacteur Aliser Delek ziet buiten gewapende militairen staan. "Ze keken naar ons."

Doodsbang

Zeven militairen kwamen de trap op, de uitzendingen werden stilgelegd. "Ze ontruimden de regieruimte, niemand mocht achterblijven. Het waren jongens van 20 jaar oud. Ze bibberden en waren doodsbang. De soldaten wisten niet wat ze moesten doen."

Snel daarna komt de politie die de militairen inrekent. In de uren en dagen daarna zouden in Turkije nog veel arrestaties volgen. Niet alleen militairen, ook journalisten zitten in het nauw. Tientallen zijn gearresteerd op verdenking van lidmaatschap van het geheimzinnige Gülen-netwerk. Delek is bezorgd: "We zijn voorzichtig. Rond de couppoging hebben we journalistiek bedreven en miljoenen zagen dat het goed was. We zullen doorgaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl