Quincy wil kampioen worden met NEC: waarom niet?

Kent Quincy al zijn 11 oude clubs nog?

Quincy Owusu-Abeyie is terug. De smaakmaker van het WK onder 20 is neergestreken in Nijmegen en staat voor zijn debuut in de eredivisie.

Ooit was Quincy een groot talent in de jeugd van Ajax, elf clubs later is hij weer terug in Nederland. Dat is meestal geen goed teken. "Ik vind het prima. Overal waar ik ben geweest, heb ik lekker gevoetbald. Ik heb genoten. We zijn tien jaar verder, nu moet ik het weer laten zien."

Owusu Abeyie wilde dolgraag terug naar Nederland, het land waar hij nog geen minuut op het hoogste niveau speelde. Hij liep zelfs vergeefs stage bij SC Cambuur en sc Heerenveen.

"Ik heb er heel lang op moeten wachten", bevestigt de vleugelaanvaller, die 17 interlands speelde voor Ghana. "Het gaat nu eindelijk gebeuren. Ik voel me thuis in de eredivisie. Wie weet worden we kampioen? Waarom niet? Alles kan, kijk maar naar Leicester."

2005: Quincy maakt indruk op WK onder 20

Hyballa: Quincy is een leider

Ook trainer Peter Hyballa is blij met zijn komst. "Quincy heeft nu twee weken getraind en moet nog fitter worden. Hij is goed aan de bal, heeft ervaring en is nu al een beetje een leider."

Maar hij is ook een speler die drie jaar nauwelijks minuten heeft gemaakt in een wedstrijd. Een risico? "Alles in het voetbal is een risico."

NEC-trainer Hyballa: Quincy is een leider

Onder de nieuwe hoofdtrainer leed NEC in de voorbereiding vooral nederlagen, zware nederlagen. "Ik ben niet geschrokken", aldus de 40-jarige oefenmeester. "Die resultaten waren tegen sterke ploegen als Hannover, Steaua Boekarest en Zulte-Waregem."

En dan vergeet de Hyballa nog de 5-1 nederlaag tegen tien man van Achilles '29, het kleine broertje uit Groesbeek.

Chocomel

Hyballa antwoordt in het Nederlands, al is het met een Duitse tongval. Hij groeide op in Bocholt, aan de grens met Nederland als zoon van een Duitse vader en een Rotterdamse moeder. Wat doet een Nederlandse coach na een nederlaag?

"Je kunt twee dingen doen: of ik neem een glas chocomel en ga in een hoekje zitten janken. Of ik ga werken. Ik kies voor het tweede."

NEC-trainer Hyballa schrikt niet van oefennederlagen

En dat doet Hyballa met volle overgave. Op het trainingsveld is hij bijna energieker dan zijn spelers. Dan zijn kansloze nederlagen moeilijk te verkroppen, ook al is het in de voorbereiding.

Maar het gaat natuurlijk om de comeptitie: "Als je de eerste wedstrijd wint op 5 augustus, dan praat niemand meer over het oefenprogramma."

Doelstelling: handhaven

Vorig jaar eindigde het gepromoveerde NEC als tiende, na een verrassend sterke eerste seizoenshelft. Dat wordt moeilijk te evenaren. Niet alleen de trainer vertrok naar FC Groningen, in zijn kielzog trok liefst elf basisspelers de deur van De Goffert achter zich dicht.

Een voor een druppelen hun vervangers binnen in Nijmegen. De meest opvallende is Quincy Owusu Abeyie. Die rept zelfs van een kampioenschap. Hyballa kan er om lachen. "De doelstelling is handhaven. Punt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl