NOS Nieuws

Tienduizenden Zuid-Sudanezen gevlucht na nieuwe geweldsgolf

In Zuid-Sudan zijn vanwege het opgelaaide geweld tienduizenden mensen op de vlucht geslagen richting Uganda. In de afgelopen drie weken zijn meer dan 37.000 mensen de grens overgestoken, zegt de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR. Dat zijn meer mensen dan er in het afgelopen half jaar naar Uganda zijn gevlucht.

90 procent van de mensen die de grens oversteken, is vrouw of kind. Mannen worden door gewapende groepen gedwongen om mee te vechten en mogen de grens niet over. De vluchtelingen zeggen dat er moordpartijen plaatsvinden en dat dorpen worden geplunderd.

Er zouden meer dan 800.000 Zuid-Sudanezen op de vlucht zijn. De meeste van hen zijn nu in de buurlanden Ethiopië, Sudan en Uganda. Een kwart van alle Zuid-Sudanezen is ontheemd.

Oorlogsverklaring

Zuid-Sudan is het jongste land van de wereld. Sinds 2013 is het land verwikkeld in een hevige stammenstrijd. Sinds vorig jaar was het wat rustiger, maar begin deze maand laaide het geweld tussen aanhangers van president Kiir en vice-president Machar weer op. Honderden mensen kwamen om het leven. Op 12 juli werd een staakt-het-vuren afgekondigd.

Afgelopen weekend werd vice-president Machar door zijn eigen partij op een zijspoor gezet. Gisteren heeft president Kiir hem ontslagen. Dat wordt gezien als een regelrechte oorlogsverklaring aan de oppositie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl