brandvliegtuig
NOS Nieuws

Bosbranden op Griekse eiland Chios onder controle

De bosbrand op het Griekse eiland Chios is grotendeels onder controle. Op verschillende plaatsen zijn nog kleine brandhaarden. Blusvliegtuigen en helikopters zijn nog bezig met het nablussen van de brand. Dat gaat nog dagen duren, zegt correspondent Conny Keessen.

Gisteren brak een grote brand uit in het zuidwesten van het eiland. Op Chios werd de noodtoestand uitgeroepen en drie dorpen werden uit voorzorg ontruimd. Ook het leger werd ingezet bij de bestrijding van de brand. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen. Wel zijn enkele huizen afgebrand.

Toeristen

De bossen rondom de dorpen Elata, Vessa en Lithi zijn grotendeels verwoest, zegt Keessen. Een groot gedeelte van de mastiekbomen, die een belangrijk exportproduct vormen, is in vlammen opgegaan. Uit de hars van die bomen wordt voedsel, drinken en kauwgom gemaakt.

"Behalve een ecologische ramp, is het dus ook een economische ramp voor het eiland", zegt Keessen. De autoriteiten doen onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Chios is een populaire vakantiebestemming. Toeristen hebben niet veel last gehad van de brand. Die zitten vooral aan de stranden in het zuiden en zuidoosten van het eiland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl