NOS Nieuws

Solar Impulse voltooit wereldreis op zonne-energie

Laatste landing van Solar Impulse in reis om de wereld

De Solar Impulse 2 heeft zijn wereldreis op zonne-energie voltooid. Het zonnevliegtuig kwam rond 02.10 uur aan op het vliegveld van Abu Dhabi, waar het toestel vorig jaar ook aan zijn avontuur begon.

De laatste etappe werd gevlogen door piloot Bertrand Piccard en was de lastigste. Dat had te maken met verraderlijke luchtstromen en de verschillende no-flyzones in het Midden-Oosten.

De Solar Impulse begon op 9 maart 2015 in Abu Dhabi aan zijn reis van bijna 35.000 kilometer. Er werden 16 stops gemaakt, waaronder in India, China, de VS, Spanje en Egypte.

Deze route heeft de Solar Impulse afgelegd

In Hawaï stond de Solar Impulse bijna een jaar aan de grond omdat het toestel beschadigd raakte tijdens het langste stuk vliegen van de reis. Pas in april van dit jaar kon de reis worden hervat.

Het eenpersoonstoestel werd gevlogen door twee Zwitsers die elkaar afwisselden: Bertrand Piccard en de wetenschapper André Borschberg.

Het vliegtuigje weegt zo'n 1600 kilo, is 22 meter lang en kan een hoogte van 8,5 kilometer bereiken. Het kon in de lucht blijven dankzij 17.000 zonnecellen in de vleugels; 's nachts leverde een accu stroom. Met hun reis om de wereld wilden Piccard en Borschberg groene energie promoten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl