De politie aan het werk in Ansbach
NOS Nieuws

Wat gaat Duitsland doen om aanslagen te voorkomen?

Ansbach, München, Reutlingen en Würzburg: Duitsland wordt de laatste dagen getroffen door aanslagen. Wat kan Duitsland doen om de kans op nieuwe aanslagen te verkleinen?

In de politiek wordt de afgelopen dagen flink gebrainstormd over oplossingen. Een aantal ideeën lijkt steeds terug te komen.

Meer politie-inzet

Minister De Maizière van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat de beveiliging op vliegvelden, treinstations en andere drukke plekken wordt opgeschroefd. Meer politie-inzet werd al vaker als oplossing genoemd de laatste dagen. In München werden bij de zoektocht naar de dader 2300 agenten uit heel Duitsland ingezet, vooral agenten van speciale eenheden. Deze aanpak kreeg veel lof. Bondskanselier Angela Merkel noemde de actie geweldig.

Ook SPD staat achter een grotere politie-inzet: de regeringspartij pleit voor een inzet van 3000 extra agenten in het land.

Deze maatregel gaat hand in hand met het idee om meer videobewaking op straat in te voeren. Dat werd al geopperd door politici na de aanslag in Würzburg vorige week. Het idee is dat videobewaking daders afschrikt, maar critici vrezen dat Duitsland verandert in een staat zonder privacy.

De aanslagen roepen vragen op over de wapenwet, maar die is in Duitsland volgens de autoriteiten een van de strengste in Europa. Toch wordt gekeken of de wet moet worden aangepast.

Het is de vraag of de wet genoeg rekening houdt met illegale wapenhandel op internet. De aanslagpleger in München schoot met een Glock 17, een illegaal wapen. Dat had hij gekocht via darknet, een deel van het internet dat niet makkelijk te bereiken is. Extra opsporingsmogelijkheden op internet zou een oplossing zijn, klinkt het in het debat rondom de aanslagen.

Bij het winkelcentrum in München waar de schietpartij plaatsvond leggen mensen bloemen neer

Een discussie die al jaren wordt gevoerd: is er een verbod op gewelddadige computerspellen nodig? Eerdere Duitse aanslagplegers speelden zulke computerspellen. De schutter in München speelde Counter-Strike, een online schietspel.

De Maizière sprak in het weekend van een "onaanvaardbare mate van verheerlijking van geweld" op internet, maar zei toen ook dat hij een verbod op computerspellen niet nuttig vond. Wel roept hij op tot een publiek debat hierover.

Merkel krijgt de laatste dagen felle kritiek op haar vluchtelingenbeleid. De bondskanselier wordt door critici verantwoordelijk gehouden voor de bloedige aanvallen. Het anti-vluchtelingensentiment groeit al langer in Duitsland, onder meer vanwege de massale aanrandingen in Keulen en andere grote steden. Begin januari bleek uit een enquête dat 40 procent van de Duitsers sindsdien negatiever is gaan denken over buitenlanders.

De partij Alternative für Deutschland (AfD) staat heel kritisch tegenover de komst van honderdduizenden vluchtelingen en wint door de kritische houding aan populariteit. De Beierse minister van Binnenlandse Zaken Herrmann zei eerder dat er snel stappen moeten worden gezet in het vluchtelingenbeleid, maar concrete voorbeelden gaf hij niet. "Er komen mensen naar Duitsland die een gevaar vormen", zei hij.

Feiten

CSU-politicus Andreas Scheuer is het daarmee eens. Hij vindt dat vluchtelingen beter gecontroleerd moeten worden. "Iedere vluchteling moet persoonlijk ondervraagd worden en nauwlettend worden gevolgd om verdenking te voorkomen."

Merkel heeft zich nog niet duidelijk uitgesproken. Volgens Otto Fricke, oud-partijbestuurder van liberale partij FDP, heeft dat een reden. "Ze wachtte in het verleden ook af. Ze wacht op de feiten voordat ze oplossingen gaat bedenken. Daarom houdt ze zich nu ook stil", zegt Fricke.

De Duitsers willen dat er nu concrete maatregelen worden genomen.

Correspondent Judith van de Hulsbeek

Tot nu toe wordt het vluchtelingendebat gevoerd zonder dat er conclusies worden getrokken. Wel heeft Duitsland de laatste week een reality-check gekregen, zegt correspondent Judith van de Hulsbeek.

"Onder de Duitsers leeft een sterk gevoel van angst en gespannenheid. Het voelt alsof Duitsland nu aan de beurt is." Volgens Van de Hulsbeek willen de Duitsers dat er snel concrete maatregelen worden genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl