Het ontwerp voor de e-truck
NOS Nieuws

Eindhovens bedrijf komt met elektrische vrachtwagens

De Eindhovense VDL Groep is elektrische vrachtwagens aan het ontwikkelen. Rond de jaarwisseling moet het eerste prototype klaar zijn en eind 2017 moeten ze in de verkoop gaan.

"Deze plannen zijn voortgekomen uit de ontwikkeling van elektrische bussen", zegt projectleider Menno Kleingeld. VDL levert al elektrische bussen en veel onderdelen kunnen ook gebruikt worden voor vrachtwagens.

100 KM

De vrachtwagens zullen in het begin een actieradius hebben van zo'n 100 kilometer. "Ze zijn met name bedoeld voor een schonere bevoorrading van winkels in binnensteden vanuit distributiecentra", zegt Kleingeld.

Volgens VDL is het bedrijf een van de eerste die met een elektrische vrachtwagen komen. "Er worden wel gewone vrachtwagens omgebouwd tot elektrische, maar er zijn maar weinig partijen die een elektrische truck helemaal vanaf de tekentafel ontwerpen."

Waterstof

Het bedrijf verwacht in het begin niet heel veel van de vrachtwagens te verkopen, omdat ze door de hoge kosten van de batterijen nog relatief duur zullen zijn. In de toekomst wil VDL ook elektrische vrachtwagens leveren met een waterstofcel die elektriciteit opwekt. Daardoor zal de actieradius fors toenemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl