De verzakking levert problemen op met drainagesystemen
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

'Verzakking landbouwgrond Groningen niet door gaswinning'

Bodemdaling van landbouwgrond in de provincie Groningen wordt niet veroorzaakt door gaswinning. Dat blijkt uit onderzoek van Sweco, dat is ingezien door RTV Noord. Volgens landbouworganisatie LTO Noord zijn de conclusies uit het rapport voorbarig.

LTO Nederland had gevraagd om onderzoek na aandringen van boeren. Die klaagden over verzakkingen op delen van hun land, wat problemen veroorzaakt met draineren.

Percelen in Rottum en Wittewierum zijn onderzocht. In Rottum is de bodem tussen 1960, toen werd gestart met gaswinning, en vorig jaar met 30 centimeter gedaald. Het perceel in Wittewierum was 45 centimeter gezakt.

Volgens het onderzoeksbureau is het niet aannemelijk dat de bodemdaling wordt veroorzaakt of versterkt door gaswinning. Mogelijk hebben boeren de bodemdaling zelf in gang gezet. Onder meer het dempen van sloten kan verzakkingen veroorzaken.

LTO Noord vindt de onderbouwing in het onderzoek te mager. "Sweco heeft op vijf plaatsen onderzoeken gedaan waar de ongelijkmatige bodemdaling verklaarbaar is', zegt bestuurder Annette van Velde tegen RTV Noord. "Op andere plekken is het niet verklaard. Maar op basis van dit onderzoek kun je toch geen brede conclusie trekken?" LTO Noord wil dat er een aanvullend onderzoek komt.

Advertentie via Ster.nl