Philips-topman Frans van Houten
NOS Nieuws

Philips boekt lagere omzet maar meer winst

Gezondheidstechnologiebedrijf Philips heeft in het tweede kwartaal van dit jaar iets minder omzet gedraaid maar boekte wel een flink hogere winst. De omzet kwam uit op 5,86 miljard euro, ruim 100 miljoen minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. De daling is vooral het gevolg van valutaverschillen. Los van dat wisselkoerseffect steeg de omzet met drie procent.

De winst van 431 miljoen euro is te danken aan een eenmalige meevaller uit een rechtszaak die al een paar jaar sleept. Philips kreeg 144 miljoen van het Japanse Funai als schadevergoeding voor het afketsen van de verkoop van de audio- en videodivisie.

De omzet bij de divisie gezondheidstechnologie, het speerpunt van het bedrijf, groeide met 5 procent, die van de lichtdivisie kromp met een procent. Philips verzelfstandigde de lichtdivisie en bracht het in mei naar de beurs, maar heeft nog altijd een belang van 71 procent.

De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn onveranderd, maar topman Frans van Houten maakt zich wel meer zorgen over de toenemende onzekerheid en fluctuaties in een aantal markten. Bij Philips werken 69.000 mensen in meer dan 100 landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl