Gerard Dielessen, directeur van het NOC*NSF
NOS Sport

NOC*NSF en WADA betreuren besluit IOC over Rusland

Het NOC*NSF betreurt het dat het niet mogelijk is gebleken om Rusland uit te sluiten van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het Internationaal Olympisch Comité maakte zondag bekend dat de Russische sporters onder strenge voorwaarden naar Rio mogen. Er is besloten om Rusland niet te schorsen, ondanks de grote dopingschandalen in het land.

Het NOC*NSF, de Nederlandse vertegenwoordiger van het IOC, is er wel van overtuigd dat het IOC een zorgvuldige afweging heeft gemaakt. "Wij respecteren dat het IOC met alle kennis waar men over beschikt een eigen afweging heeft moeten maken en vertrouwen er op dat de eisen die zij nu aan de individuele deelnemers stellen effectief zullen zijn", stelt Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF.

"We betreuren het dat het niet is gelukt om de schone sporters die naar Rio gaan geheel te beschermen tegen die Russische sporters die wel hebben gebruikt. Ik kan me goed voorstellen dat het juist die schone sporters zijn die zich hier niet prettig bij zullen voelen."

WADA: teleurgesteld

Ook het mondiale antidopingagentschap WADA was niet blij met het besluit. Het IOC schoof het probleem door naar de internationale federaties, die per Russische sporter moeten bekijken of die naar Rio mag.

"WADA is teleurgesteld dat het IOC geen gehoor heeft gegeven aan de aanbevelingen van het bestuur, die gebaseerd waren op de uitkomsten van het onderzoek van Richard McLaren", aldus voorzitter Craig Reedie. "Het rapport van McLaren toont een door de staat aangestuurd dopingprogramma in Rusland aan, dat de principes van schone sport nadrukkelijk ondermijnt."

We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders

Olivier Niggli, algemeen directeur WADA

Toch heeft WADA, dat de Canadese jurist McLaren opdracht gaf om het dopingsysteem in Rusland onder de loep te nemen, geen andere keuze om zich neer te leggen bij de beslissing. Al is het wel met tegenzin, zo verwoordt algemeen directeur Olivier Niggli. "We respecteren volledig de autonomie die het IOC heeft om beslissingen te maken op basis van het olympisch manifest. Toch zullen deze aanpak en de criteria die zijn gesteld onvermijdelijk leiden tot een gebrek aan harmonisatie, mogelijke conflicten en minder bescherming voor schone sporters."

Klokkenluidster Joelia Stepanova mag van het IOC niet naar de Spelen, terwijl mede dankzij haar alle problemen aan het licht kwamen. Het WADA begrijpt daar niets van en maakt zich zorgen. "We zijn zeer bezorgd om het signaal dat dit voor de toekomst geeft aan andere klokkenluiders", zegt Niggli.

Usada: heel frustrerend

Het Amerikaanse antidopingagentschap Usada gaat nog een stapje verder en heeft geen goed woord over voor het IOC, dat volgens directeur Travis Tygart heeft nagelaten om leiderschap te tonen.

"Veel schone atleten en klokkenluiders hebben moed en kracht getoond, door de cultuur van staatsgestuurde doping en corruptie binnen Rusland naar buiten te brengen. Tot onze teleurstelling heeft het IOC nagelaten om leiderschap te tonen op dit belangrijkste moment ooit voor schone atleten en voor de integriteit van de Spelen. Het is heel frustrerend dat ze deze zaak doorschuiven naar de sportfederaties, die de expertise missen en in heel korte tijd de situatie moeten beoordelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl