Demonstratie 'voor democratie' op het Taksimplein in Istanbul.
NOS Nieuws

Turkije neemt complotdenkers op de korrel

Het Turkse OM heeft een onderzoek ingesteld naar mensen die hebben gezegd dat de couppoging van vorige week door de regering zelf is opgezet. Die beschuldiging is de afgelopen week geregeld geuit op sociale media. Volgens tegenstanders van de regering spint president Erdogan zelf garen bij de mislukte staatsgreep, omdat hij nu een aanleiding heeft om zijn macht te vergroten.

Minister van Justitie Bozdağ suggereert dat de verspreiders van de berichten op sociale media zelf een rol speelden bij de couppoging, die volgens de regering is opgezet door de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. "Het grootste deel van deze mensen zijn mislukkelingen die het heldhaftig vinden om voor Gülen te sterven", zegt hij.

Demonstratie

Vandaag is er op het Taksimplein in Istanbul een grote demonstratie georganiseerd door Turkse oppositiepartijen. Ze betogen voor democratie. Ongeveer een miljoen mensen worden verwacht.

De leider van de seculiere oppositiepartij CHP, Altay, zegt dat "de couppoging laat zien hoe belangrijk democratie en vrijheid is". Hij roept andere partijen op om bij de demonstratie aanwezig te zijn "om de wereld te laten zien dat democratie onderdeel is van het Turkse systeem".

Aanhangers van de AKP van Erdogan worden ook bij de demonstratie verwacht, ook al wordt de actie formeel niet ondersteund door de partij.

'Martelingen'

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International zegt bewijs te hebben dat Turkse gevangenen gemarteld worden. Volgens de organisatie worden ze in officiële en onofficiële detentiecentra gemarteld, geslagen en verkracht. De gevangenen hebben volgens Amnesty geen toegang tot een advocaat en krijgen niet te horen waar ze van worden beschuldigd.

Amnesty wil dat er onafhankelijke waarnemers naar Turkije worden gestuurd om de centra te onderzoeken. Na de mislukte couppoging zijn meer dan 10.000 mensen opgepakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl