De eindbestemming van Rosetta ligt in een actief gebied op de kop van de komeet
NOS Nieuws

Laatste rustplaats komeetsonde Rosetta bekend

De Europese sonde Rosetta zal op 30 september op spectaculaire wijze aan zijn einde komen. Ruimtevaartorganisatie ESA heeft besloten dat de sonde gecontroleerd zal neerstorten op de komeet 67P in een gebied waar gaspluimen te zien zijn.

Het gebied is voor ESA interessant omdat het heel actief is en de sonde daar tijdens de afdaling nog metingen kan verrichten en zijn laatste foto's kan maken.

Rosetta draait sinds augustus 2014 om het stuk ruimtepuin. Op 12 november dat jaar maakte het landertje Philae zich los van de sonde om af te dalen naar de komeet. Philae kwam op een ongelukkige plaats in de schaduw terecht waardoor het zijn batterijen niet goed kon opladen. In februari dit jaar gaf ESA de pogingen op om nog contact te krijgen met de lander.

Impressie van Rosetta en het landertje Philae bij de komeet

Badeend

Dat eind september ook de missie van moederschip Rosetta ten einde komt, was al bekend, maar nog niet waar de verkenner precies zou eindigen. ESA zal Rosetta laten neerkomen in het gebied Ma'at, op de 'kop' van de komeet, die vanwege zijn vorm in de media vaker met een badeend is vergeleken.

De ruimtevaartorganisatie verwacht niet dat Rosetta de landing zal overleven, maar dat is niet uitgesloten. Een NASA-sonde die in 2011 op de planetoïde Eros crashte, bleef tot verbazing van de vluchtleiding nog twee weken data sturen.

De kop van de komeet heeft wel wat weg van een badeendje

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl