NOS Nieuws

Nog steeds lange files voor oversteek Dover-Calais

Opnieuw staan Britse automobilisten urenlang in de file voor de oversteek van Dover naar Calais. De vertraging geldt zowel voor de Kanaaltunnel als voor de veerboten. De vertraging wordt veroorzaakt door de verscherpte veiligheidsmaatregelen aan de Franse grens die zijn ingesteld na de terreuraanslagen in Frankrijk.

Sinds vrijdag de Britse vakantie-uittocht begon, staan de wegen naar Dover vol. De Franse douaniers kunnen het werk niet aan en krijgen nu hulp van Britse collega's. De wachttijd loopt desondanks op tot vijf uur of meer. Mensen die nog onderweg zijn naar de havenplaats krijgen het advies rekening te houden met de lange wachttijd en extra eten en drinken mee te nemen.

De vertraging liep gisteren op tot vijftien uur. Vrijwilligers deelden water en mueslirepen uit aan automobilisten in de file en politiehelikopters dropten water voor de gestrande reizigers.

Frustratie

De uittocht leidt tot gevaarlijke opstoppingen in de tunnel. Tienduizenden Britten willen naar het Europese vasteland voor hun zomervakantie. Via de verbinding Dover-Calais reizen ze naar de zuidelijke landen.

Mensen in de file zijn vooral gefrustreerd, zeggen vrijwilligers die met hen hebben gesproken. "Ze zien de file en weten dat ze hun boot al gemist hebben. Ook klagen ze over het gebrek aan plekken om eten en drinken te kunnen kopen of naar de wc te kunnen."

Reizigers waren in de loop van de week al gewaarschuwd voor de drukte en hadden het advies gekregen extra tijd voor hun reis uit te trekken. De problemen duren naar verwachting nog tot morgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl