NOS Wielrennen

Etappe 21: sprintersfestival op de Champs-Élysées

De route van de eenentwintigste etappe in de Tour de France

3.422 kilometer heeft het Tourpeloton al afgelegd. De 176 overgebleven renners rijden vandaag de laatste 113 kilometer van Chantilly, een stadje ten noorden van Parijs, naar de Champs-Élysées. Daar wordt om 19.15 uur gefinisht. Ervaringsdeskundige Rob Harmeling kijkt vooruit naar de slotdag van de Ronde van Frankrijk.

Je hebt zelf in 1991 de Tour uitgereden, hoe is het om Parijs binnen te rijden?

"Dat is een heel speciaal gevoel. De Eiffeltoren in de verte zien opdoemen en de Champs-Élysées opdraaien. Daar kijken de renners echt naar uit."

Willen ze niet veel liever meteen naar vrouw en kinderen?

"Die laatste etappe is wel bijzonder, hoor. Al zullen ze wel in hun ooghoeken kijken waar de familie staat. Zelf heb ik ze toen niet gevonden, haha."

Net als vorig jaar zal Team Sky een feestje vieren in Parijs

Bauke Mollema zal toch niet zo vrolijk naar Parijs rijden?

"Nee, die heeft geen vlinders in zijn buik. Misschien alleen omdat hij zijn familie weer ziet. Bij hem gaat er altijd iets mis op de tweede rustdag, zijn motor stagneert dan. Ik ben benieuwd wat daar steeds gebeurt. In de derde week verliest hij weer veel tijd. En dan krijgt hij volgend jaar waarschijnlijk ook nog Alberto Contador in de ploeg."

Wat gaat er dan met Mollema gebeuren?

"Daar ben ik ook heel benieuwd naar. Blijft hij kopman of wordt hij een schaduwkopman? Hij zou ook een meesterknecht van Contador kunnen worden."

Zou je kunnen zeggen dat Stef Clement de beste Nederlander was deze Tour?

"Hij heeft echt een wereldtour gereden. Elke dag aanvallen is niet alleen goed voor hemzelf, maar voor de hele ploeg. Dat geeft iedereen vertrouwen. Hij heeft nog geen ploeg voor volgend jaar, maar hij komt wel goed terecht. De managers hebben de ogen niet in hun zak zitten."

De laatste vijf winnaars in Parijs

JaarWinnaar 
2015André Greipel
2014Marcel Kittel
2013Marcel Kittel
2012Mark Cavendish
2011Mark Cavendish

Viervoudig ritwinnaar Mark Cavendish is er niet meer bij. Wie gaat er nu winnen?

"Ik denk André Greipel of Peter Sagan. Marcel Kittel heeft op zich de meeste snelheid, maar ik denk niet dat hij wint. Hij had het erg moeilijk in de bergen de afgelopen dagen. En hij heeft bovendien geen goede Tour gereden."

Hij heeft wel een etappe gewonnen.

"Ja, maar daar heeft Patrick Lefevere (ploegleider, red.) hem niet voor naar Etixx-QuickStep gehaald. Cavendish mocht vertrekken voor de jonge Kittel, maar die is vier keer bijna gedegradeerd door Cavendish. Ik betwijfel of hij dat kan rechtzetten. Lefevere is een trotse manager, hij is daar absoluut niet blij mee."

De renners rijden over de Champs-Élysées in 2015

Geef je Dylan Groenewegen nog een kans?

"Weet je, hoop doet leven. Hij is geen topfavoriet, maar het zou toch mooi zijn als hij ons kan verrassen? Hij heeft het wel verrassend goed gedaan. Hij is de bergen goed overgekomen, dat vertrouwen neemt hij mee. Niet alleen vandaag, maar deze Tour is heel goed voor zijn ontwikkeling van de komende jaren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl