NOS Nieuws

Hulpdiensten in touw in Wolfheze na chemisch lek vrachtauto

Chemische kettingsreactie in Wolfheze

In Wolfheze zijn de hulpdiensten al het hele weekend bezig met een lek dat was ontstaan in een vrachtwagen met een chemische stof. Het lek is gedicht en de stof is overgepompt in zes grote vaten, waarna ze het spul gecontroleerd hebben laten weglekken. Daarbij werd een zandwal aangebracht.

Vanochtend werd de mogelijkheid opengehouden dat enkele tientallen woningen ontruimd zouden moeten worden, maar rond 8.45 uur meldden de hulpdiensten dat dat niet nodig was. Wel was het advies ramen en deuren dicht te houden, maar dat werd rond 11.30 uur ook ingetrokken. Mensen die met de stof in aanraking komen, kunnen een prikkelend gevoel in de ogen krijgen.

De eerste melding over de vrachtwagen, met een Deens kenteken, kwam al vrijdagavond. Bij een tankstation langs de A12 roken omstanders een sterke lucht. De brandweer kon echter geen lek vinden, wel was de temperatuur van de stof flink opgelopen.

Er werd toen besloten om de vrachtwagen bij een parkeerplaats af te laten koelen. Gistermiddag werd geconstateerd dat er toch een lekkage was.

Voordat werd besloten de stof weg te laten lekken was er al zo'n 8000 liter gelekt en in de grond terechtgekomen.

De chauffeur van de vrachtwagen, een Roemeen, is gisteren door de politie gehoord, maar hij is geen verdachte.

Volgens Omroep Gelderland rijden er nog elf vrachtwagens met dergelijke stoffen op de weg. De leverancier liet al weten deze te willen opsporen, om zo een soortgelijke gevaarlijke situatie als in Wolfheze te voorkomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl