Max Verstappen op het spekgladde circuit van Hongarije
NOS Sport

Vierde startplek Verstappen na knotsgekke kwalificatie

Max Verstappen heeft in een krankzinnige kwalificatie voor de Grand Prix van Hongarije de vierde tijd neergezet. Teamgenoot Daniel Ricciardo noteerde de derde tijd. Nico Rosberg was de snelste en bleef zijn teamgenoot Lewis Hamilton net voor. Daarmee staan de twee Mercedessen toch weer 'gewoon' vooraan.

Hongaarse hoosbuien

De kwalificatie was een zeldzaam spektakel. Hoosbuien teisterden het circuit rond 14 uur en er ontstonden grote plassen op het asfalt. De Hungaroring transformeerde in een spekglad circuit. In eerste instantie gingen de coureurs het asfalt op om 15:20 uur. In die paar eerste minuten zette Verstappen de zevende tijd neer. Doordat de regen intensiveerde, werd de rode vlag gezwaaid en moesten alle coureurs weer de pitstraat in.

Vloeken

Verstappen deed in de zware omstandigheden daarna van zich spreken. Hij noteerde op het natte asfalt in de beginfase de tweede tijd. De coureurs bleven op- en afrijden. Een medewerker van autosportfederatie FIA stond naast het circuit inmiddels te vloeken. Alle schema's, tijden voor persconferenties en planningen konden door de vele vertragingen en hervattingen de prullenbak in.

In de tweede kwalificatiereeks, op het steeds droger wordende asfalt, noteerde Verstappen de eerste tijd. De derde en belangrijkste sessie verliep echter niet vlekkeloos. In de eerste paar minuten glibberde hij even over een kerbstone en later meldde hij motorische problemen over de boordradio aan zijn team. Omdat Fernando Alonso van de baan spinde terwijl Verstappen aan zijn laatste ronde bezig was, bleef de Nederlander steken op de vierde tijd.

Max Verstappen noteerde de vierde tijd

Hungaroring

De Grand Prix van Hongarije wordt vanwege het krappe wegdek en de vele scherpe bochten ook wel het Monaco-zonder-muren genoemd. Een circuit dat de bolide van Red Bull Racing, op papier, past als een maatpak. Het draait immers niet zozeer om het vermogen van de motor, maar om een goede wegligging en solide bochtenwerk. Daarin kan de RB12 van Red Bull excelleren.

De verwachtingen van Red Bull waren, en zijn, dan ook hoog. “Red Bull werd hier vorig jaar twee en drie. Nu willen ze knetterhard voor plek 1 en 2 gaan," weet F1-commentator Louis Dekker.

Hungaroring

Zaterdag legden de Mercedessen van Rosberg en Hamilton echter toch beslag op de eerste twee startplekken. Dat kan teleurstellend genoemd worden. Gelet op de eerste en tweede sessie, maar ook met het oog op de laatste vrije training. Daarin mistte Verstappen op een haar na de snelste tijd: hij was toen slechts 0,002 seconde langzamer dan Rosberg.

Verstappen noemde het resultaat van de kwalificatie dan ook niet optimaal. "We hadden voor een tweede plek kunnen vechten", aldus de Nederlander na afloop tegen Ziggo. "Er zat meer in, maar helaas kwam ik net te laat over de streep. Maar morgen is de race en daarin krijg je de punten. Dus dat komt nog wel goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl