Max Verstappen vlak voor een Formule 3-race in 2014
NOS Sport

'Max Verstappen is een vonk die overspringt'

Frits van Amersfoort is werkzaam in de Formule 3. Vader en zoon Jos en Max Verstappen raceten allebei onder zijn leiding, voor ze promotie maakten naar de Formule 1. Van Amersfoort werkte negen maanden met Max Verstappen. De teambaas kent het Nederlandse supertalent door en door. "Hij kan briljant aanvallen én verdedigen. Dat zie je bij een voetballer nooit."

Waar eindigt Verstappen dit jaar?

"Laten we hopen dat Mercedes elkaar zo nu en dan nog in de haren vliegt en dat Verstappen daarvan kan profiteren. Dat kan zomaar nog een paar keer gebeuren. Als Mercedes niet wint, is er voortdurend één die profiteert: niet Sebastian Vettel, niet Kimi Räikkönen of Daniel Ricciardo, maar steeds Verstappen."

"Sinds Barcelona staat hij in de top-3. Hij moet zich op elke race focussen en niet teveel vooruitkijken: zoveel mogelijk winnen en podiums scoren en dan zien we aan het eind wel waar het schip strandt. Hij zou in Hongarije zomaar kunnen winnen. Het circuit ligt hem.”

De bolide van Verstappen spuugt vonken op het circuit van Hongarije

"Het is een circuit met veel bochten. Daardoor zal het vermogen van Mercedes minder tot zijn recht komen. Dat is doorslaggevend. Hoewel er inmiddels geen circuit meer is dat Verstappen niet ligt, is de Hungaroring bij uitstek een baan waar je veel wegligging moet hebben en het vermogen dus minder van belang is. Red Bull Racing zit wat dat betreft erg goed."

Red Bull Racing

"Binnen Red Bull is Verstappen een gevaarlijke concurrent geworden voor zijn teamgenoot Ricciardo. En dat al na een maand of twee: bij Max gaat alles in turbosnelheid. Na zijn aantreden bij Red Bull dacht iedereen nog: Ricciardo wordt een pittige tegenstander. Maar we moeten Ricciardo nu ook niet onderschatten. Hij reed eerder met viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel. Toen bleek Ricciardo sterker dan zijn teamgenoot. Vettel maakte na dat jaar de overstap naar Ferrari."

"Wat Verstappen presteert is voor heel Red Bull fantastisch: daardoor komt binnen het team een hoge druk, iedereen gaat harder lopen en beter presteren. Dat geldt voor hele team. Daar ben ik van overtuigd. Ricciardo geeft zelf ook aan dat Verstappen hem pusht, uitdaagt en stimuleert. Dat heeft hij niet geleerd van mediatraining. Believe me: dat is echt zo. Verstappen is als een nieuwe vonk die overspringt; daar gaat iedereen harder van lopen."

Ricciardo feliciteert Verstappen na het behalen van zijn eerste plek in Barcelona

Uniek

"Max heeft nu laten zien dat hij ook heel goed kan verdedigen. Dat was eerst niet zo zichtbaar. Aanvallen is natuurlijk écht zijn ding en dat zal altijd zo blijven. Maar hij is goed op alle vlakken: hij kan én aanvallen én verdedigen op een briljante manier. Dat is het unieke aan Verstappen. Dat zie je bij een voetballer nooit."

De briljante manier waarop hij kan inhalen en verdedigen, zie je maar heel weinig in de autosport. Vaak ontstaan er parades, men is voorzichtig of zoekt naar het juiste moment. Verstappen kijkt, en boem, gaat er meteen eroverheen. Er zijn legio coureurs die heel goed kunnen rijden. Maar wat Verstappen doet, is uniek."

Wereldkampioen van de toekomst

"Max is waanzinnig goed en wordt alleen nog maar beter. Het is een kwestie van tijd tot hij wereldkampioen wordt. Hij gaat tot de zeldzame top van de autosport behoren. Hij gaat in een extreem zeldzaam rijtje met hele grote namen komen. Niet zomaar een racewinnaar, hij wordt echt een hele grote. Max is op weg soortgelijke statuur te gaan vinden als Ayrton Senna."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl