Vliegbasis Incirlik in Turkije
NOS Nieuws

Turkse basis voor aanvallen op IS nog zonder stroom

De Turkse luchtmachtbasis Incirlik zit nog steeds zonder stroom. De stroom werd uitgeschakeld na de mislukte staatsgreep van vrijdag. Vanaf de basis vertrekken gevechtsvliegtuigen van de coalitie onder leiding van de Amerikanen voor aanvallen op IS in Irak en Syrië.

President Erdogan heeft gezegd dat de stroom op alle militaire bases is afgesloten om de kans op een nieuwe couppoging te verkleinen.

De Amerikaanse minister van Defensie Carter en zijn Turkse ambtgenoot Isik hebben gesproken over het belang van de basis Incirlik. Die ligt op een strategische plaats. Gevechtsvliegtuigen kunnen doelen in Syrië snel bereiken vanaf deze basis. Ook voor het uitvoeren van verkenningsmissies boven IS-gebied is de locatie geschikter dan bases in Irak, Jordanië of de Golfstaten.

Druk op IS

De Amerikanen gebruiken nu generatoren voor stroom, waardoor de invloed op de operaties verwaarloosbaar is, maar een aantal activiteiten is verplaatst naar andere locaties.

Op den duur kan de stroomuitval wel problemen opleveren. Het is nog niet duidelijk of en wanneer de knop weer wordt omgedraaid. De Amerikanen bereiden maatregelen voor om de luchtaanvallen eventueel vanaf andere locaties uit te voeren. De druk op IS mag niet afnemen door de stroomuitval, zeggen woordvoerders van de Amerikaanse luchtmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl