Unesco: 263 miljoen kinderen niet naar school
Wereldwijd zijn er nog 263 miljoen kinderen die niet naar school gaan, blijkt uit een studie van Unesco. Volgens de culturele organisatie van de Verenigde Naties zitten er wel flink minder kinderen thuis dan in het jaar 2000. Toen kregen ongeveer 375 miljoen kinderen geen onderwijs. Maar volgens de auteurs gaat de vooruitgang sinds 2007 een stuk langzamer.
Meer dan de helft van de kinderen die niet naar school gaan, zijn jongeren tussen de 15 en 17 jaar. In veel landen geldt er voor jongeren in die leeftijdscategorie geen leerplicht. Ook zit er voor hen vaak niks anders op dan te werken.
Afrika
Vooral in Afrika gaan veel kinderen niet naar school, met uitzondering van de landen die aan de Middellandse Zee grenzen. In Midden- en Zuid-Afrika volgt bijna 60 procent van de jongeren tussen 15 en 17 jaar geen onderwijs. Volgens Unesco komt dat door de hoge armoede in die landen, de plek waar ze wonen, oorlogen en geslachtsverschillen.
Negen miljoen meisjes tussen de 6 en 11 jaar hebben in Afrika nooit de kans gekregen om te leren en lezen en schrijven op een basisschool. Wereldwijd hebben vijftien miljoen meisjes en tien miljoen jongens in die leeftijd dat probleem.
Vorig jaar stelde de VN als doel dat in 2030 iedereen naar school moet kunnen.