Marco Tardelli en Dino Zoff met de wereldbeker in 1982
NOS Voetbal

Italië echte angstgegner voor Duitsland

In Bordeaux strijden de grootmachten Duitsland en Italië zaterdagavond (21.00 uur) om een plek in de halve finales van het EK. Joachim Löw weigerde dinsdagmiddag om tegenstander Italië als angstgegner te zien. "Het verleden is koude koffie wat mij betreft. Een verse espresso is beter en die hoop ik zaterdag te proeven", sprak de Duitse bondscoach op de persconferentie.

Maar als er ooit sprake is geweest van een angstgegner dan is dat Italië wel voor Duitsland. Nog nooit wonnen de Duitsers op een Europees of wereldkampioenschap van Italië. De pijnlijke cijfers: vier keer verloren, vier keer gelijk. Italië is het enige land waarvan Duitsland nog nooit op een eindtoernooi heeft gewonnen.

In beeld: het Italiaanse voetbaltrauma van Duitsland

Drie keer speelden de ploegen tegen elkaar op een EK. Ze speelden gelijk in 1988 (1-1) en 1996 (0-0). Vier jaar geleden won Italië met 2-1. Mario Balotelli was de grote man; hij scoorde beide Italiaanse doelpunten.

In de knock-outfase van een eindtoernooi werden de Duitsers steevast uitgeschakeld door de 'azzurri'. In 1970, 1982, 2006 en 2012 konden de Duitsers hun koffers pakken na de ontmoeting met Italië. Drie keer in de halve finale, een keer in de finale (1982).

Feest voor de Italianen na de goal van Mario Balotelli in 2012

Duitsland is op dit EK in Frankrijk nog ongeslagen en heeft zelfs nog geen doelpunt tegen gekregen. Het defensief al bijna net zo sterke Italië liet het alleen liggen in de laatste groepswedstrijd tegen Ierland, waarin niets meer op het spel stond (0-1).

De winnaar van de kraker in Bordeaux treft donderdag in de halve finale gastland Frankrijk of IJsland. Die landen staan zondag tegenover elkaar in Parijs. De andere halve finale gaat woensdag in Lyon tussen Portugal en Wales.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl