Rood-witte Enschede-tram rijdt rond in Essen
NOS Nieuws

Enschedese winkeliers op jacht naar Duitse klanten

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

  • Jeroen Schutijser

    Verslaggever economie

Enschede opent de jacht op de Duitse consument. Om nog meer bezoekers naar het centrum van de Twentse stad te lokken, rijdt er vanaf vandaag een jaar lang een speciale Enschede-tram door het Duitse Essen met de wervende tekst: Enschede um die Ecke (Enschede om de hoek).

Gisteren was er een groep van 20 Enschedese ondernemers en gemeenteambtenaren in Essen aanwezig om reclamefolders en gratis stroopwafels uit te delen aan het winkelende publiek.

De stad van Grolsch en FC Twente trekt al veel winkelende oosterburen. "Per week komen er bijna 200.000 toeristen naar Enschede. Zo'n 70.000 daarvan komen uit Duitsland, maar volgens ons kunnen dat er nog veel meer worden", zegt Marieke ter Brugge, directeur van de Stichting Enschede Promotie.

Op dit moment blijven de Duitsers hooguit een dagje. Daar willen ze in Twente graag verandering in brengen. "We proberen het nu voor elkaar te krijgen dat ze daar één of twee overnachtingen aan vastknopen. Dat gebeurt nu nog onvoldoende."

Resultaat

Eerdere campagnes van Enschede in Osnabrück en Münster hebben resultaat gehad. "Het aantal Duitse toeristen is de laatste tijd met 7 procent gestegen. Dus daarom starten we nu vol vertrouwen deze nieuwe campagne in Essen, een stad met meer dan een half miljoen inwoners", aldus Ter Brugge. Want hoe meer consumenten er in Enschede komen, hoe meer ondernemers geïnteresseerd zullen zijn in een winkel in deze stad. Een goed medicijn dus tegen winkelleegstand. Landelijk staat ruim 7 procent van de winkelpanden leeg, in Enschede is dat 10 procent.

Stroopwafels

In Essen werden gisteren door het Enschedese promotieteam honderden stroopwafels uitgedeeld. Maar veel Duitsers leken Enschede nog niet te kennen. "Roermond ken ik wel ja, en Venlo. Maar Enschede?"

Ze hebben in Enschede nog een ander plan om de leegstand van winkels in het stadscentrum tegen te gaan. In september komt er op uitnodiging een groep Duitse winkeliers naar Enschede. "We willen proberen die Duitse ondernemers over te halen om in Enschede een filiaal te openen. Daar is zeker interesse voor", zegt Duco Hoek van de gemeente Enschede hoopvol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl