Usain Bolt tijdens de Jamaicaanse trials
NOS Nieuws

Bolt valt uit met scheurtje in hamstring

Usain Bolt heeft zich met een scheurtje in een hamstring teruggetrokken uit de Jamaicaanse kampioenschappen. Het toernooi geldt als kwalificatiemoment voor de Olympische Spelen in Rio.

Bolt zou vandaag de finale van de 100 meter lopen, maar op Twitter meldt hij dat dat niet mogelijk was door de blessure. Hij plaatste zich gisteren met een tijd van 10,04.

Later dit weekend zou Bolt ook meedoen aan de 200 meter. Ook dat gaat nu niet door. Bolt schrijft dat hij hoopt op 22 juli mee te kunnen doen aan wedstrijden in Londen.

Volgens Bolt gaat het om een klein scheurtje. Hij zou met een week weer hersteld moeten kunnen zijn.

Uitzondering

Hoewel Bolt nu de officiële kwalificatie voor de Olympische Spelen mist, kan hij nog dispensatie krijgen van de Jamaicaanse atletiekunie. Voor blessures kan de JAAA een uitzondering maken. Hij heeft daarvoor al een aanvraag ingediend.

Bolt klaagde aan het begin van het toernooi over de lange wachttijden. Daardoor zou hij strammer zijn geworden. "Ik koelde iets te veel af, waardoor ik nog niet zo soepel liep als ik graag had gewild."

In Rio maakt Bolt kans op zijn derde gouden medaille op de 100 meter, na overwinningen in Peking en Londen. Het zou de eerste keer zijn dat iemand drie keer achterelkaar het koningsnummer op zijn naam schrijft.

Amerikaans leed

Ook bij de Amerikaanse trials voor Rio viel een olympisch kampioen geblesseerd uit. Sanya Richards-Ross moest op de 400 meter de strijd staken nadat ook zij geblesseerd raakte aan haar hamstring. In tegenstelling tot hun Jamaicaanse collega's kunnen Amerikaanse atleten geen beroep doen op dispensatie bij een blessure.

Richards, in Jamaica geboren maar sinds 2002 uitkomend voor de Verenigde Staten, werd vier jaar geleden in Londen olympisch kampioen op de langste sprintafstand. Ook veroverde ze drie olympische titels op de 4 x 400 meter. Eerder dit jaar liet Richards-Ross al weten dat ze na dit seizoen haar carrière zou beëindigen. De mislukte kwalificatie in Eugene noemde ze na afloop haar laatste wedstrijd.

Deel artikel: