NOS Nieuws

Afbouwen pensioenregeling moet 2 miljard extra opleveren

Het kabinet verwacht volgend jaar 2 miljard euro meer aan belastinginkomsten te ontvangen. Dat komt door de versnelde afbouw van een pensioenregeling voor ondernemers, het 'pensioen in eigen beheer' (PEB).

Ondernemers die binnen hun bedrijf een pensioen hebben opgebouwd, krijgen drie jaar de tijd om dat met een belastingvoordeel om te zetten in een betere regeling. Over het pensioengeld dat hierdoor vrijkomt, moeten zij wel meteen inkomstenbelasting betalen. Dat levert de staat volgend jaar naar verwachting 2 miljard euro op.

De regeling 'pensioen in eigen beheer' is een spaarpot voor de directeur/grootaandeelhouder (dga), waarover alleen vennootschapsbelasting betaald hoeft te worden. Pas als het pensioen wordt uitgekeerd, moet er inkomstenbelasting over worden betaald. Maar bij veel bedrijven komt het niet zo ver. De pensioenreserve is nodig om het bedrijf financieel gezond te houden en kan eigenlijk nooit worden uitgekeerd.

Op de lange termijn loopt de overheid hierdoor miljarden aan inkomstenbelasting mis. Staatssecretaris Wiebes wil de ondernemers de kans geven deze regeling af te kopen en om te zetten in een regeling die zij beter vinden.

Om dat aantrekkelijk te maken, betalen de ondernemers over het vrijgekomen geld minder inkomstenbelasting dan normaal, zo'n 35 procent in plaats van 52 procent. Ondernemers die een gezonde pensioenreserve hebben opgebouwd, mogen die in een soort spaarregeling omzetten.

De Tweede Kamer heeft in debatten al aangegeven in principe met dit plan te willen instemmen. Minister Dijsselbloem zegt dat het kabinet het geld goed kan gebruiken. "We hebben volgend jaar nog een probleem met de koopkracht, door mogelijk lagere pensioenen. En we houden ook rekening met tegenvallers door de brexit." Het kabinet praat hier in augustus over verder.

Pensioenklem

De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn positief. "Zo’n 150.000 dga’s worden bevrijd van de zogeheten pensioenklem, waardoor een groot aantal van hen geen dividend meer kon uitkeren of hun onderneming financieel niet kon versterken." Over de lastenverlichting voor mkb-ondernemers zegt een woordvoerder namens VNO-NCW en MKB-Nederland dat Nederland zichzelf hierdoor wat fiscaal aantrekkelijker maakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl