Een politieagent in Best bij een inval in een loods waar grondstoffen voor xtc lagen opgeslagen
NOS NieuwsAangepast

Hoofdverdachten drugszaak Party King blijven weg

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

  • Remco Andringa

    Redacteur politie en justitie

De uitbaters van feestverhuurbedrijf Party King in Best vormden volgens het Openbaar Ministerie een criminele organisatie, die zich op grote schaal bezighield met het maken en verkopen van xtc en amfetamine. Vandaag begonnen de rechtszaken tegen 21 verdachten, onder wie de drijvende krachten achter Party King. De rechtbank bepaalde dat zes van hen op vrije voeten komen.

Het 'rovershol', zoals het OM het bedrijf eerder noemde, werd in april opgedoekt tijdens een actie tegen synthetische drugs in Brabant die Operatie Trefpunt heette. Bij invallen op meer dan honderd plekken werden ruim vijftig verdachten opgepakt.

Cocaïne-export

Het verhuurbedrijf voor feestartikelen vormde volgens het OM de spil in deze handel. Criminelen kwamen er regelmatig bij elkaar, zagen politiemensen die het bedrijfje twee jaar lang observeerden en afluisterden.

De hoofdverdachten hielden zich volgens het OM bovendien bezig met het leveren van grondstoffen voor xtc en het runnen van drugslabs. Ook zouden ze cocaïne hebben geëxporteerd naar Engeland.

Absent

De meeste hoofdverdachten kwamen vandaag overigens niet opdagen in de rechtszaal. Over de werkwijze van het bedrijfje werd weinig duidelijk. Wel meldde het OM dat veel van de verdachten vaak over de vloer kwamen bij Party King. Het gaat veelal om mensen die al bekend zijn uit andere onderzoeken van de Brabantse politie en die volgens het OM verantwoordelijk zijn voor meerdere grote drugslabs, met een productie van miljoenen pillen.

Een van die bezoekers was de 49-jarige Ronnie den B., alias ‘De Sigaar’. Hij runde een autoverhuurbedrijfje in Rucphen, dat door de politie in de gaten werd gehouden. Het OM denkt dat hij met huurbusjes chemicaliën naar een groot aantal drugslabs bracht. Den B. wordt gelinkt aan opgerolde megalabs in Heerhugowaard, Zaltbommel, Roosendaal en Den Bommel.

Een andere ‘klant’ was Frans B. (49) uit Tilburg. Ook hij lijkt een voorname speler in de Brabantse drugswereld. Hij had een auto met een geheim compartiment, waar een grondstof voor xtc in verstopt zat. In de afzuigkap van zijn huis vond de politie een grote hoeveelheid cash. In een handschoen die werd gevonden in een groot drugslab in Someren zat zijn dna.

Oude rot

Ook bij de zaak betrokken is de 69-jarige Ton van D., een oude rot in de xtc-handel. In de jaren 90 was hij een van de eersten die op grote schaal pillen produceerden.

Het OM verdenkt hem nu van betrokkenheid bij een drugslab op een boerderij in Stevensbeek. In deze ‘keuken’ leerde Van D. het vak aan een nieuwe generatie, denkt het OM. Onzin, zei de advocaat van Van D. Hij noemde zijn cliënt "een oude baas die op zijn retour is”. Iemand die veel met mensen praat, maar zelf niet meer betrokken is bij de productie van xtc.

Bij het lab in Stevensbeek waren volgens het OM nog vijf andere verdachten betrokken. Ze ontkennen stuk voor stuk, maar de zweem van zware criminaliteit is overal. Sommige verdachten zijn eerder veroordeeld, andere gebruikten speciale telefoons om versleuteld te communiceren.

Ook verdacht is de captain van het Tilburgse chapter van motorclub No Surrender. Hij werd twee weken geleden opgepakt; de meest recente arrestatie naar aanleiding van de Brabantse drugsactie. Hij zou met anderen verantwoordelijk zijn voor het drugslab dat de politie op de actiedag aantrof in Moergestel.

De eerste zaken worden over twee weken inhoudelijk behandeld. Bij het hoofdonderzoek, naar de organisatie van Party King zelf, gebeurt dat op zijn vroegst pas aan het einde van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl