Amsterdamse beurs op dag van Brexit referendum
NOS Nieuws

Voorzichtige start Europese beurzen

De Europese beurzen zijn licht hoger van start gegaan. Daarmee zetten ze het herstel verder voort. De belangrijkste indices winnen bij opening ongeveer een half procent.

De afgelopen drie dagen hebben de beurzen veel teruggewonnen na de koersval op vrijdag en maandag door de brexit. De Franse, Duitse en Britse indices begonnen de handelsdag vandaag met een winst van 0,6 procent. De AEX won bij opening 0,4 procent. Een half uur na opening lopen de winsten wat terug.

De aandelenmarkten naderen de niveaus van voor de brexit. De AEX stond rond 9.30 uur op 437 punten, 3 procent lager dan het slot van vorige week donderdag. Ten opzichte van eind vorig jaar staat de index 1 procent lager. De Britse hoofdindex, de FTSE 100, staat zelfs boven het niveau van voor de brexit.

Steun van centrale banken

Beleggers rekenen op de steun van centrale banken. Gisteren nog zei de Britse Centrale Bank (BoE) mogelijk deze zomer maatregelen te nemen. Volgens persbureau Bloomberg zint ook de Europese Centrale Bank op nieuwe steun.

Daarbij lijken beleggers er steeds meer van overtuigd dat de brexit vooral gevolgen heeft voor de Britse economie en in veel mindere mate voor de wereldeconomie.

Veilige havens

Toch zijn "veilige havens" als goud en staatsobligaties van landen als Duitsland, de Verenigde Staten en Nederland nog altijd populair. Het Britse pond staat nog steeds op een laag niveau.

Wat aandelen betreft, hebben de financiële sector en uitzendbedrijven niet meegeprofiteerd van het algehele koersherstel.

Rake klappen

Europese banken staan nog altijd ruim 15 procent lager, vooral Britse banken als Barclays en RBS. Ten opzichte van vorige week donderdag verliezen zij zo'n 25 tot 30 procent. In Nederland staan banken en verzekeraars ook nog altijd 15 tot 20 procent lager.

Uitzendorganisaties hebben ook rake klappen gekregen. Analisten van grote zakenbanken hebben de verwachte winsten en koersen fors naar beneden bijgesteld vanwege onzekere tijden en een lagere economische groei.

De verwachting is dat uitzendkrachten als eerste eruit vliegen wanneer het slechter gaat. Maar volgens andere analisten is de negatieve verwachting zwaar overdreven. Toch staan bedrijven als het Zwitserse Adecco, het Amerikaanse Manpower en Randstad in Nederland 15 tot 25 procent lager ten opzichte van een week geleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl