Poolse militairen tijdens een NAVO-oefening in Letland
NOS Nieuws

Canada steunt NAVO met militairen in Letland

Canada stuurt duizend militairen naar Letland. De troepen gaan een van de vier NAVO-bataljons in Oost-Europa vormen. Die worden daar gestationeerd om Polen, Estland, Letland en Litouwen gerust te stellen. De NAVO-lidstaten voelen zich bedreigd door Rusland sinds de annexatie van de Krim in 2014.

De bataljons zijn bedoeld als "duidelijk signaal dat de NAVO bereid is om elk lid van het bondgenootschap te beschermen". De Canadese minister van Defensie, Harjit Sajjan, liet weten dat zijn land een bijdrage wil leveren aan de stabiliteit en vrede in Centraal- en Oost-Europa. Hij zei dat er volgende week meer details worden bekendgemaakt op de NAVO-top in Warschau.

In totaal worden er vierduizend militairen gestationeerd in Polen en de drie Baltische staten. De VS, Groot-Brittannië en Duitsland leiden de drie andere bataljons. Sinds het einde van de Koude Oorlog stonden er niet zoveel NAVO-militairen paraat in Oost-Europa.

Te klein

Desalniettemin zijn de regeringen van Polen en de Baltische staten bang dat de versterkingen te klein en te symbolisch zijn om een Russische aanval te voorkomen.

De vier NAVO-bataljons in Oost-Europa zullen roteren. Nederland onderzoekt samen met Duitsland de mogelijkheden om samen militairen te leveren voor een bataljon in Litouwen. Volgens minister Hennis van Defensie wordt van alle bondgenoten een bijdrage verwacht.

Provocatie

Rusland is niet blij met de toenemende militaire aanwezigheid van de NAVO in Centraal- en Oost-Europa. De afgelopen weken oefenden duizenden Amerikaanse legervoertuigen en militairen in Polen en de Baltische staten. De Russische president Poetin zag dat als een provocatie van zijn land. Hij kondigde op zijn beurt aan dat de Russische krijgsmacht de paraatheid zal verhogen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl