NOS Nieuws

Gehandicaptenzorg moet beter inspelen op situatie cliënten

Om de gehandicaptenzorg toekomstbestendig te maken moeten er grote veranderingen worden doorgevoerd, schrijft staatssecretaris Van Rijn aan de Tweede Kamer.

Over de zorg voor 113.000 mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking zijn steeds meer klachten. Mensen dreigen de regie over hun eigen situatie te verliezen. Omdat ze steeds langer leven en de complexiteit van de zorg toeneemt wil Van Rijn daar beter op inspelen.

Hij onderzocht samen met partijen uit het veld wat de grootste problemen zijn. Die blijken er vooral te zijn op het gebied van zelfstandigheid. Het is de ambitie dat organisaties die cliënten ondersteunen zich voegen naar hun leven, in plaats van andersom, aldus Van Rijn. Daarom zullen zorgverleners nog beter moeten luisteren naar hun cliënten.

Woekerwinsten

Directies die niet genoeg werk maken van de veranderingen zullen harder aangepakt worden, schrijft Van Rijn. Ook instellingen die woekerwinsten maken, worden onder de loep genomen.

Een maand geleden maakte het kabinet bekend dat eerder geplande bezuinigingen op de gehandicaptenzorg worden geschrapt . Nu schrijft Van Rijn dat er de komende jaren ruim 13 miljoen euro beschikbaar is voor zijn plannen: nog dit jaar komt er 1,6 miljoen euro, en in de jaren 2017 en 2018 5,8 miljoen per jaar. Of dat toereikend is voor alle plannen op lange termijn is de vraag. Van Rijn erkent dat het "een vraagstuk van alle tijden" blijft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl