NOS Nieuws

Nederland is EU-voorzitter af, 'we were just warming up'

Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie zit erop. Vanaf vandaag is Slowakije de nieuwe voorzitter. "Het zal u bevreemden, maar we were just warming up", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Ik kreeg er plezier in: het is echt iets moois om te doen, in een hele moeilijke tijd."

Het afgelopen half jaar heeft Nederland 1500 vergaderingen geleid van ministers, diplomaten en ambtenaren.

Koenders heeft er gemengde gevoelens bij dat het voorzitterschap voor Nederland voorbij is. "We zijn natuurlijk wel blij en opgelucht dat het voorbij is, maar het is ook jammer want je zit als Nederland toch vooraan. Je kunt op een heleboel zaken invloed uitoefenen."

Onze stijl leek het goed te doen.

Minister Bert Koenders

Koenders vindt het belangrijk dat Nederland voorzitter is geweest in een tijd waarin er veel discussie is over de Europese integratie. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken heeft Nederland het voorzitterschap goed uitgevoerd. "Onze stijl leek het goed te doen. Nederland heeft er heel erg bovenop gezeten."

Als voorbeeld noemt hij de vluchtelingencrisis, waar Nederland volgens hem een grote rol heeft gespeeld in het concreet maken van de afspraken die in Brussel zijn gemaakt. "Want dat is wat Europa vaak vergeet: je moet besluiten ook nog uitvoeren."

Waardering

Gisteren kreeg Nederland ​al een bedankje van EU-president Tusk voor het voorzitterschap. Het bedankje was wat plichtmatig, maar er is in Brussel veel waardering voor de manier waarop Nederland het heeft gedaan, zei correspondent Arjan Noorlander.

Met het vluchtelingenprobleem en het brexit-referendum was het niet de makkelijkste periode om leiding te geven aan de 28 lidstaten. "De opvatting in Brussel is dat Nederland het keurig heeft gedaan", zei Noorlander daarover.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl